USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

На Київщині з моменту деокупації вже знайдено 1376 тіл, неідентифікованими залишаються 190 загиблих

В поліції просять жителів деокупованих населених пунктів надавати інформацію про самотніх людей, що жили поруч
Війна в Україні
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Київська область була окупована росіянами з 24 лютого по 2 квітня 2022 року. З моменту деокупації області вже знайдено 1376 тіл українців, повідомив очільник поліції Київської області Андрій Нєбитов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Загалом за час війни в області загинули 1 376 осіб. Це тіла, які ми виявили, оглянули. Залишаються неідентифікованими 190 тіл із 1 376. Наголошу, що це виключно цивільні люди, тому що ми як поліцейські опікуємося лише цивільними", - розповів Нєбитов.

За словами Нєбитова, відібрані ДНК поміщено до відповідної бази даних. Але із цих 190 можуть бути ті, у яких не було близьких родичів. А якщо немає родичів за першою лінією, то правоохоронці не можуть порівняти ДНК. Тому, на жаль, є тіла і не встановлені особи.

Через це в поліції просять жителів деокупованих населених пунктів надавати інформацію про самотніх людей, що жили поруч

"Знову попрошу: будь ласка, якщо поруч із вами жила самотня людина, надайте інформацію про неї або, якщо є можливість, вийдіть із нею на зв'язок, щоб переконатися, що людина жива", - закликав Нєбитов.

Очільник поліції раніше розповідав, що одразу після отримання інформації щодо знайдення тіла на місце виїжджає слідчо-оперативна група. Однак попередньо територію обстежують кінолог і вибухотехніки – щодо виявлення вибухівки, можливого замінування тіл загиблих.     

Після цього вже долучаються криміналісти: роблять опис одягу, предметів, які знаходяться при загиблому. Поліція намагається встановити людину за цими ознаками.

Далі в обов’язковому порядку працюють судово-медичні експерти – на підставі постанови слідчого вони проводять відбір ДНК, яку поміщають до відповідної бази даних. Потім імовірні родичі надають свій ДНК-профіль і починається порівняльна експертиза.

"Зауважу, що лише на Київщині виявлено 15 місць масового захоронення людей, встановлено три місця катування", – додає Нєбитов.

Загалом тоді під російською окупацією перебувало 254 населені пункти Київщини. В тимчасовій окупації перебували 24 населені пункти Броварського району, 84 – Бучанського району. Однак найбільше окупованих територій було у Вишгородському районі – 144 населені пункти. 

За час вторгнення росіяни викрали 30 мерів, із них семеро досі вважаються зниклими безвісти

Голова Асоціації міст України Віталій Кличко повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали 30 мерів українських міст. Семеро з них досі вважаються зниклими безвісти. Про це він розповів в інтервʼю The Spiegel.

"Мери були цілями всюди. Росіяни намагалися заарештовувати мерів і різними методами примушувати їх до співпраці. По всій країні було викрадено понад 30 мерів, які залишилися у своїх громадах. Семеро з них вважаються зниклими безвісти. Ситуація була важка: якщо ти залишишся зі своєю громадою, ти зрадник... Ми кілька разів зверталися до уряду з проханням дати вказівки: залишитися чи евакуюватися? Але чіткої відповіді ми не отримали", – сказав київський міський голова.

Додамо, що з 28 червня 2022 року про мера Херсона Ігоря Колихаєва ніхто нічого не чув. Він залишався в місті попри окупацію, мовляв, виконує обовʼязок перед виборцями. Врешті його викрали та імовірно вивезли на лівий берег області, де утримують в полоні.

Читайте також:
У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"