USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Азербайджан готується до вторгнення у Вірменію найближчим часом, - Politico

Держсекретар США попередив про це невелику групу законодавців ще минулого тижня
Азербайджан Вірменія кордон
Прикордонники Азербайджану
Джерело: Мілітарний

Азербайджан незабаром може розпочати повномасштабне вторгнення до Вірменії. Про це пише видання Politico з посиланням на кількох високопосадовців США.

Вони заявили, що держсекретар США Ентоні Блінкен ще минулого тижня попередив невелику групу законодавців, що його відомство відслідковує можливість того, що Азербайджан незабаром може вторгнутися до Вірменії.

За словами співрозмовників видання, президент Азербайджану Ільхам Алієв раніше закликав Вірменію відкрити "коридор" уздовж свого південного кордону, який з’єднає материковий Азербайджан з ексклавом, який межує з Туреччиною та Іраном. Алієв пригрозив вирішити питання "силою".

Новини за темою: Вимушена міграція: Із Нагірного Карабаху до Вірменії виїхали понад 88 тис. осіб

У телефонній розмові 3 жовтня законодавці тиснули на Блінкена щодо можливих заходів проти Алієва у відповідь на вторгнення його країни в регіон Нагірного Карабаху у вересні.

Блінкен відповів, що Держдепартамент шукає шляхи притягнення Азербайджану до відповідальності і не планує продовжувати давню відмову, яка дозволяє США надавати військову допомогу Баку.

Він додав, що держава бачить можливість того, що Азербайджан вторгнеться на південь Вірменії найближчими тижнями.

Тим не менш, Блінкен висловив упевненість щодо поточних дипломатичних переговорів між Вірменією та Азербайджаном законодавцям-демократам, серед яких Ненсі Пелосі та Анна Ешоо з Каліфорнії та Френк Паллоне з Нью-Джерсі.

У заяві Державний департамент відмовився коментувати дзвінок, але підкреслив прихильність департаменту "суверенітету та територіальній цілісності Вірменії" та вирішенню конфлікту шляхом "прямих переговорів".

Чому Азербайджан може вторгнутися у Вірменію

Відсутність наслідків за Нагірний Карабах

Паллоне публічно заявив, що він стурбований можливим незабаром вторгнення Азербайджану. "Алієв рухається вперед у досягненні своєї мети захопити Південну Вірменію", — написав Паллоне в середу в Twitter, стверджуючи, що "його режим осмілився після того, як зіткнувся з невеликими наслідками" за вторгнення в Нагірний Карабах.

Нахічеванський ексклав

Але Нагірний Карабах – не єдина територіальна суперечка між двома кавказькими країнами. Баку запропонував маршрут до Нахічеванського ексклаву, який би прорізав південний регіон Вірменії Сюнік, відомий азербайджанською мовою як Зангезур, і дозволив автомобільному транспорту обходити Іран.

Алієв наголосив, що "ми будемо реалізовувати Зангезурський коридор, хоче цього Вірменія чи ні".

"У Вірменії це сприймається як територіальні претензії та вимога екстериторіального коридору", — заявив у середу прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян у відповідь на дедалі більші заклики Анкари та Баку дійти згоди.

На кордоні вже давно існує напруженість: у вересні 2022 року Азербайджан розпочав штурм через кордон, щоб захопити стратегічну висоту на сході та півдні Вірменії.

Новини за темою: З Нагірного Карабаху виїхали майже всі вірмени, – звіт ООН

Нещодавно, 1 вересня цього року, троє вірменських військовослужбовців були вбиті після того, як Азербайджан вжив "заходів у відповідь" у відповідь на ймовірну атаку безпілотника.

В інтерв’ю в середу Хікмет Гаджиєв, старший радник Алієва з питань зовнішньої політики, заперечив наявність у Азербайджану будь-яких претензій на територію Вірменії.

За його словами, ризик конфлікту низький, оскільки "останні два тижні були найспокійнішими тижнями в історії вірмено-азербайджанських відносин — більше немає солдатів в окопах, які дивляться один на одного" після дій у Нагірному. Карабах.

"Азербайджан відновив те, що юридично, історично та морально було нашим" за допомогою своєї самоописаної "антитерористичної" кампанії в регіоні, і не має наміру проникати де-юре у вірменські території, додав він.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає