USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Азербайджан оголосив про початок "антитерористичної операції" в Нагірному Карабасі: Що відбувається?

Розповідаємо, що відомо про ситуацію в Нагірному Карабасі
Військові Вірменії в Карабасі
Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони Азербайджану оголосило про проведення "локальних антитерористичних заходів" у Нагірному Карабасі. Кажуть, що це нібито після провокацій з боку вірменських сил. У Вірменії все заперечують. То що ж відбувається в Нагірному Карабасі?

Позиція Азербайджану

Міноборони Азербайджану оголосило про початок "антитерористичної операції" в Нагірному Карабасі. Заявлена мета – "відновлення конституційного ладу". Азербайджан запевняє, що під час цих заходів не обстрілюють цивільне населення та об’єкти інфраструктури. А із застосуванням високоточної зброї "знищуються лише законні військові цілі".

Причиною цьому стало те, що (за даними Азербайджану) протягом останніх кількох місяців підрозділи Збройних сил Вірменії в Карабахському районі систематично обстрілювали позиції азербайджанської армії, продовжували мінування територій, нарощували кількість окопів і укриттів тощо.

"Міністерство оборони Азербайджану неодноразово заявляло, що, всупереч положенням тристоронньої заяви, підписаної 10 листопада 2020 року, подальша присутність збройних сил Вірменії в Карабахському регіоні є серйозною загрозою для регіонального миру і стабільність", – йдеться у заяві.

Позиція Вірменії

Тим часом Міноборони Вірменії запевняє, що заяви Азербайджану про вогонь вірменських підрозділів у напрямку азербайджанських позицій не відповідають дійсності.

"Поширене Міністерством оборони Азербайджану повідомлення про те, що підрозділи ЗС Вірменії 19 вересня в районі 02:40 нібито відкрили вогонь у напрямку азербайджанських позицій, розташованих у східній частині кордону, не відповідає дійсності", – йдеться в заяві.

Ситуація в Нагірному Карабасі

Тим часом у Нагірному Карабасі вже лунають сирени повітряної тривоги та чути звуки пострілів. Також у Карабаському регіоні відключено стільниковий зв'язок, інформують місцеві ЗМІ.

Місцеві медіа також повідомляють про обстріл столиці так званої "Нагірно-Карабаської Республіки" – міста Степанакерт.

Тривалий конфлікт у Нагірному Карабасі

Варто зазначити, що між країнами регулярно загострюються відносини. Конфлікт пов'язаний із Нагірним Карабахом, який 1991 року за підтримки Вірменії оголосив про незалежність від Азербайджану. Це призвело до бойових дій, що тривали до 1994 року.

Відтоді Вірменія та Азербайджан претендують на територію Нагірного Карабаху, що на Південному Кавказі. Донедавна більшу частину Нагірного Карабаху контролювала невизнана "Нагірно-Карабаська Республіка", яку підтримувала Вірменія. За міжнародним правом цю територію вважали частиною Азербайджану.

Восени 2020 року за 44 дні азербайджанська армія провела військову операцію в Нагірному Карабаху, внаслідок якої повернула контроль над регіоном.

Врешті-решт влада Вірменії змушена була погодитися на невигідну угоду, яка з-поміж іншого передбачає, що Єреван має віддати Азербайджану фактично весь так званий пояс безпеки навколо Нагірного Карабаху – це райони Азербайджану, захоплені вірменами під час попередньої війни, які мали захищати власне невизнану "Нагірно-Карабахську Республіку".

Ті райони "НКР", які Баку зайняв під час бойових дій, також залишаються під контролем Азербайджану. Крім припинення вогню країни домовилися про те, що в Нагірному Карабасі щонайменше на п'ять років залишаться російські миротворці, натомість Вірменія свої сили виведе. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістилися 1960 російських миротворців. 

У 2022 році після закінчення Другої карабаської війни Азербайджан повернув контроль над Лачинським районом, а коридор, що сполучав невизнану республіку з Вірменією, став контролюватися російськими миротворцями.

Зрештою, лише в травні цього року Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності один одного. Тоді, за словами глави вірменського уряду, Єреван був готовий до розблокування всіх транспортних та економічних коридорів. Водночас президент Азербайджану Ільхам Алієв заявляв, що є передумови нормалізації взаємин між Єреваном і Баку з огляду на те, що Вірменія визнала Карабах частиною Азербайджану.

Проте ситуація в регіоні і досі залишається напруженою. Сторони звинувачують одна одну в порушенні домовленостей. Час від часу трапляються зіткнення.

Читайте також:
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
Росія виводить Росія виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: Аналітики проаналізували, наскільки значним є вивільнений резерв ворога
У Вірменії подумують про членство в ЄС У Вірменії подумують про членство в ЄС