USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

З Нагірного Карабаху виїхали майже всі вірмени, – звіт ООН

Вірменія звинувачує Азербайджан у намірі провести етнічні чистки в регіоні
Карабах
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Гуманітарна місія Організації Об'єднаних Націй вперше за останні 30 років відвідала Нагірний Карабах в Азербайджані та не побачила жодних утисків етнічного населення. Однак з місцевості виїхали майже всі вірмени, зазначають у звіті ООН.

Так, група відвідала місто Степанакерт, яке було столицею невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки. Візит відбувся через кілька тижнів після того, як азербайджанські сили взяли територію під свій контроль.

"Наші колеги були вражені раптовістю, з якою місцеве населення покинуло свої домівки, і стражданнями, які, напевно, їм довелося пережити. Втім, вони не отримали жодних повідомлень про насильство проти цивільних після останнього перемирʼя. Члени команди ООН не бачили руйнувань сільськогосподарської інфраструктури або мертвих тварин", – сказав представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

Вірменія звинуватила Азербайджан в етнічних чистках, але Баку заперечує це, говорячи, що вірмени можуть залишатися на території Карабаху.

Місія Організації Об'єднаних Націй мала на меті оцінити ситуацію на місці та визначити гуманітарні потреби як тих, хто залишився, так і тих, хто переїхав. Представники громади повідомили представникам ООН, що "від 50 до тисячі етнічних вірмен наразі залишаються в Карабасі".

Водночас Дюжаррік повідомив, що в місті не працює жоден магазин, але Азербайджан готується відновити медичне обслуговування та деякі основні комунальні послуги в місті.

За останні кілька днів із Нагірного Карабаху, за оцінкою Єревану, виїхали понад 100 тисяч вірмен, що становить понад три чверті населення невизнаної республіки. Вірменія звинувачує Азербайджан у намірі провести етнічні чистки в регіоні.

Також місія не зафіксувала пошкоджень цивільної інфраструктури: лікарень, шкіл, житла, культурних і релігійних обʼєктів.

Що відомо про ситуацію в Нагірному Карабасі?

19 вересня Азербайджан оголосив про початок "антитерористичної операції" в Нагірному Карабасі.

Зазначалося, що Міністерство оборони Азербайджану оголосило про проведення "локальних антитерористичних заходів" у Нагірному Карабасі. Кажуть, що це нібито після провокацій з боку вірменських сил. У Вірменії все заперечують. 

Вже 20 вересня повідомлялося, що У Нагірному Карабасі домовилися про припинення вогню. Йшлося про повне роззброєння військових формувань і виведення важкої техніки.

Невизнана Нагірно-Карабаська Республіка (НКР) офіційно припинить своє існування 1 січня 2024 року.

Новини за темою: У Карабасі спалахнули протести проти російських "миротворців"

Читайте також:
Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку Перекриті дороги та затримані мітингарі: Вірмени на протестах закликають уряд прем'єра Пашиняна піти у відставку
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Росія виводить Росія виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: Аналітики проаналізували, наскільки значним є вивільнений резерв ворога