USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Австралія відправить у Німеччину розвідувальний літак для захисту поставок в Україну

Wedgetail діятиме у європейському повітряному просторі, а не на території України, Росії чи Білорусі
Шольц і Альбанез

Канцлер Німеччини Олаф Шольц вітає Ентоні Альбанезе. Берлін, 10 липня 2023 р.

Джерело: AP photo

Австралія направить до Німеччини розвідувальний літак, що допоможе забезпечити захист поставок в Україну. Про це заявив прем'єрміністр Австралії Ентоні Албаніз, пише The Guardian.

За словами політика, королівські ВПС Австралії планують розгорнути у Німеччині літак E-7A Wedgetail на шість місяців.

Транспорт направлять вже у жовтні для захисту багатонаціональних логістичних вузлів, якими Україні передають важливу допомогу. Літак "допоможе забезпечити безперервне та безперебійне надходження військової та гуманітарної допомоги в Україну".

"Ми (Австралія - ред.) підтримуємо народ України. Це війна за верховенство міжнародного права, за те, чи може велика країна намагатися нав'язати свою волю маленькій країні. Йдеться про національний суверенітет і те, що український народ бореться за захист своєї демократії та свого суверенітету", - сказав Албаніз.

Крім того, австралійські офіційні особи повідомили, що Wedgetail діятиме у європейському повітряному просторі, а не на території України, Росії чи Білорусі.

E-7A Wedgetail

Літак E-7A Wedgetail створили на базі Boeing 737-700.

Оснащений радаром далекого виявлення та здатний одночасно відстежувати повітряні та морські цілі.

Допомога Австралії Україні

Австралія є однієї із найбільших країн, які не входять до НАТО, і надає допомогу, боєприпаси та оборонне обладнання, включаючи десятки одиниць бронетехніки Bushmaster.

Так, австралійська оборонна компанія Electro Optic Systems уклала контракт з українським державним зовнішньоторговельним підприємством "СпецТехноЕкспорт" на постачання в Україну до ста своїх систем дистанційного озброєння (RWS).

Також австралійський уряд застосував санкції проти російських чиновників та близько 1 тис. фізичних та юридичних осіб Росії.

Новини за темою: США, Велика Британія та Австралія побудують флот атомних підводних човнів: Що таке оборонна угода AUKUS
 
Водночас у червні стало відомо, що уряд Австралії надасть Україні новий пакет допомоги на суму 73,5 млн доларів. Ця підтримка включає 70 військових броньованих машин для захисту від російського вторгнення, заявив прем'єрміністр Ентоні Албаніз, пише Reuters.

Пакет військової допомоги включатиме 28 броньованих машин M113, 14 машин спеціального призначення, 28 середніх вантажівок і 14 причепів.

Разом з тим Австралія продовжить безмитний доступ для товарів, імпортованих з України, ще на рік.

Відзначимо, в кінці травня міністр оборони України Олексій Резніков закликав Австралію приєднатися до міжнародної "танкової коаліції" та надати країні бронеавтомобілі Hawkie. Відповідне відеозвернення опублікував у Twitter.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням