USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

США, Велика Британія та Австралія побудують флот атомних підводних човнів: Що таке оборонна угода AUKUS

Байден планує поспілкуватися з китайським лідером Сі Цзіньпіном
Байден в Києві_11

Президент США Джо Байден в Києві, 20 лютого 2023 року

Джерело: Офіс Президента

Лідери США, Великої Британії та Австралії домовилися збудувати новий флот атомних підводних човнів у рамках програми AUKUS. Про цю угоду вперше заговорили у 2021 році. Відповідна заява оприлюднена на сайті британського уряду.

Атомні підводні човни SSN-AUKUS першого покоління побудують на основі провідної у світі конструкції британських підводних човнів з використанням передових технологій підводних човнів США.

Будівництво підводних човнів у Великій Британії відбуватиметься переважно в Барроу-ін-Фернесс.

Новини за темою: У США збанкрутував Signature Bank. Це третій крах великого банку за півтора тижня

Протягом наступного десятиліття Австралія створить свою промислову базу і будуватиме підводні човни в Південній Австралії з деякими компонентами, виробленими у Великій Британії.

Перші британські підводні човни будуть доставлені наприкінці 2030-х для заміни нинішніх кораблів класу Astute, а перші австралійські підводні – на початку 2040-х років.

Вибір сумісної конструкції підводного човна дозволить Великій Британії, Австралії та США разом протистояти загальним загрозам та стримувати агресію, зокрема в Індо-Тихоокеанському та Євроатлантичному регіонах.

У зв'язку з цим президент Сполучених Штатів має намір зателефонувати китайському колезі найближчим часом, пише Reuters. Однак уточнити точну дату чи хоча б приблизну лідер США відмовився.

Оборонне партнерство AUKUS

У вересні 2021 року Сполучені Штати, Австралія і Британія оголосили про нове тристороннє оборонне партнерство AUKUS. Його мета – протидія Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Новини за темою: ВООЗ звинуватила Китай у приховуванні даних про походження COVID-19, у КНР обурились

У рамках партнерства Австралія відмовилась від контракту з Францією на 66 мільярдів доларів на розробку 12 сучасних ударних підводних човнів із традиційними двигунами. Замість цього Австралія вперше побудує атомні підводні човни з використанням технологій, які надали США.

Раніше 

Радник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван повідомляв, що Білий дім хоче відновити регулярний зв'язок з Китаєм. Байден розраховував поговорити з Сі телефоном через деякий час після того, як уряд Китаю повернеться до роботи після щорічних Всекитайських зборів народних представників.

Читайте також:
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових
США модернізує літак США модернізує літак "Судного дня"
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом