USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЗСУ просунулися вперед під Бахмутом, – ISW

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що українські сили продовжують просування на південь від Бахмута
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України напередодні проводили контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту і просунулися вперед під Бахмутом Про це йдеться в щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Так, аналітики кажуть, що українські військові заявили, що продовжують контрнаступальні операції на північному та південному флангах Бахмута. Однак заступниця міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що українські сили продовжують просування на південь від Бахмута.

"Один з російських "воєнкорів" заявив 28 липня, що українські сили просунулися вперед біля Курдюмівки та Андріївки. А ЗСУ продовжують наземні атаки вздовж кордону Донецької та Запорізької областей біля Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) та Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки)", – пишуть аналітики.

Також деякі "воєнкори" визнали, що українські сили захопили Старомайорське.

У звіті відзначили, що українське джерело стверджувало: ЗСУ просунулися на відстань до 10–12 кілометрів від основної лінії оборони росіян на Бердянському напрямку.

Новини за темою: ЗСУ розпочали новий етап у контрнаступі та просуваються на півдні, – NYT

При цьому, наголошують аналітики інституту, російські провоєнні блогери впевнені, що російські війська відбили українські наземні атаки біля Роботиного (10 км на південь від Оріхова), Вербового (17 км на південний схід від Оріхова) та П'ятихаток (25 км на південний захід від Оріхова) у західній частині Запорізької області.

Що кажуть у Генштабі?

У Генеральному штабі ЗСУ  також розповіли про ситуацію на різних напрямках:

  • Волинський і Поліський: оперативна ситуація не зазнала суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.
  • Сіверський і Слобожанський: росіяни завдали авіаударів у районах Галаганівки й Леонівки Чернігівської області та Іскрисківщини й Волфиного Сумської області, здійснили мінометні й артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів.
  • Куп’янський: противник завдав авіаудару в районі Дружелюбівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів росіян зазнали 5 населених пунктів на Харківщині.
  • Лиманський: окупанти марно наступали в районах Серебрянського лісництва та Білогорівки Луганської області. Вони завдали авіаудару біля Григорівки Донецької області. Артобстрілів зазнали 5 населених пунктів на Донеччині та Луганщині.
  • Бахмутський: від ворожих артобстрілів постраждали понад 15 населених пунктів Донецької області.
  • Авдіївський: ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів на Донеччині.
  • Мар’їнський: Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі Мар’їнки. Росіяни здійснили обстріли понад 10 населених пунктів Донецької області.
  • Шахтарський: ворог здійснив обстріли 5 населених пунктів Донецької області.
  • Запорізький і Херсонський: окупанти зосереджують основні зусилля на недопущенні подальшого просування українських військ. Артобстрілів зазнали понад 25 населених пунктів Запорізької та Херсонської областей.
  • Мелітопольський і Бердянський: Сили оборони України продовжують наступати, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Водночас Росія намагається сформувати сприйняття контрнаступальної операції українських Сил оборони як провальної. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на заяву президента Росії Володимира Путіна, який 27 липня сказав журналістам, що російська армія останніми днями нібито знищила 39 одиниць бронетехніки з 50, які українські війська задіяли для штурму на Запорізькому напрямку, а також значну частину особового складу.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція