USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Рада перенесла святкування Різдва, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць

Зокрема, змінено дату святкування Різдва
Календар
Джерело: відкриті джерела

Верховна рада підтримала зміну дати святкування Різдва та ще двох відомих свят в Україні. Відповідне рішення сьогодні ухвалили парламентарі. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Відтепер Різдво Христове святкуватиметься 25 грудня, натомість 7 січня виключили з переліку святкових і вихідних днів.

Окрім того:

  • 15 липня святкуватимуть День Української Державності (замість 28 липня), коли вшановують пам'ять державотворця Володимира Великого;
  • 1 жовтня відзначатимуть День захисників і захисниць України (замість 14 жовтня), яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці..

Железняк відзначив, що в цьому році День Української Державності ще буде 28 липня, оскільки закон підпишуть пізніше.

Зеленський запропонував Раді змінити дати трьох свят і надати англійській мові новий статус

Наприкінці червня президент України Володимир Зеленський запропонував змінити дати святкування трьох свят, зокрема Різдва. Про це йдеться в законопроєкті, який глава держави вніс у Раду.

Йдеться про такі дати:

  • 25 грудня – Різдво Христове замість 7 січня;
  • 15 липня – День української державності замість 28 липня;
  • 1 жовтня – День захисників і захисниць України замість 14 жовтня.

Як ідеться в пояснювальній записці, більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня на новий – новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу і яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

При цьому внаслідок зміни дати святкування Різдва перенесення потребує і День української державності. Відповідно, його пропонується перенести з 28 липня на 15 липня.

Також Україна буде раніше святкувати День захисників і захисниць України. Це свято пропонують перенести з 14 жовтня на 1 жовтня. Оскільки воно пов'язане з українцями військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Статус англійської мови

Документ президента, внесений до парламенту, пропонує офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Також ним визначаються категорії посад, кандидати на зайняття яких зобов'язані володіти англійською мовою.

Пропозиція Зеленського унормовує особливості застосування англійської мови в роботі органів державної та місцевої влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров'я тощо.

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що є однією з шести мов Організації Об'єднаних Націй, а також офіційною мовою Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської комісії, Європейської асоціації вільної торгівлі та НАТО.

"Наразі понад 1,5 млрд осіб вивчають англійську мову у світі", – йдеться в документі.

Які особи будуть зобов'язані володіти англійською мовою?

Вимоги до обов'язкового володіння англійською мовою встановлюються до осіб, які претендують на зайняття посад:

  • державної служби категорії "А";
  • державної служби категорій "Б" і "В", перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • голів місцевих державних адміністрацій, їхніх перших заступників та заступників;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • прокурорів;
  • у податкових та митних органах, список яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • керівників суб'єктів державного сектору економіки, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України.

Вимога володіння англійською мовою може встановлюватися суб'єктом призначення до кандидатів на посади в органах місцевого самоврядування (крім виборних посад), основні посадові обов'язки яких передбачають виконання функцій з міжнародного співробітництва.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється із запізненням на рік, – Зеленський
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський