USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

ПЦУ переходить на новий церковний календар. Коли тепер відзначатимуться Різдво, Миколая, Водохреща і Покрова

Дати "нерухомих" свят будуть змінені
Епіфаній
Джерело: ПЦУ

Українська греко-католицька церква та Православна церква України з 1 вересня одночасно перейдуть на новий календар святкування "нерухомих" церковних свят. Про це повідомляє ВВС.

Новий календар буде називатися "Новоюліанським".

Новий календар

За новим календарем дати свят будуть наступні:

Різдво – 25 грудня;

Миколая – 6 грудня;

Водохреще – 6 січня.

Покрова – 1 жовтня.

Щодо свята Покрови церковники зізнаються, що тут ситуація непроста. Адже 14 жовтня – стара дата святкування – це ще й День українського козацтва, День УПА і День захисників та захисниць України. Саме тому було вирішено перенести релігійну частину цього свята на 1 жовтня.

Джерело: Ukraine World News

Чи будуть вихідні в ці дати?

Покрова та Різдво на цей час є офіційними державними святами з вихідним днем. Тож ПЦУ звернеться до парламенту щодо переносу державних свят, які були прив'язані до релігійних.

"Звернемось до влади, щоб узгодити державні свята та церковні. Наприклад, це стосується Дня державності на День пам'яті святого Володимира 28 липня, а тепер це буде 15 липня. Це ж стосується Покрови. Будемо просити переносити", – розповів митрополит Епіфаній.

Повний перелік нових дат релігійних свят дивіться тут.

Що з Великоднем? 

Що стосується "плаваючих" дат свят, таких, як Великдень, то у 2024 році українці святкуватимуть його за Пасхалією – методикою, за якою Великдень відзначається у першу неділю після першого повного місця після весняного рівнодення. І ця дата може відрізнятися від західного світу. 

Однак церковники сподіваються, що вже з 2025 року щодо Великодня вдасться досягти компромісу, і українці святкуватимуть його разом з усім світом.

 

Читайте також:
Великдень-2024: Коли відзначатимемо головне православне свято року? Великдень-2024: Коли відзначатимемо головне православне свято року?
Лише близько 600 українських церков покинули Московський патріархат з початку війни, – Опендатабот Лише близько 600 українських церков покинули Московський патріархат з початку війни, – Опендатабот
На Святвечір головне не кутя, а щоб її було з ким розділити: Етнологиня Щербань про різдвяні традиції українців На Святвечір головне не кутя, а щоб її було з ким розділити: Етнологиня Щербань про різдвяні традиції українців
Чи буде вихідним 25 грудня? У Кабміні дали відповідь Чи буде вихідним 25 грудня? У Кабміні дали відповідь