USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський продовжив санкції проти топконтрабандистів і компаній, пов'язаних із ними

До списку потрапив одеський бізнесмен Вадим Альперін, якого прозвали "королем контрабанди"
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський продовжив санкції проти осіб, пов'язаних із контрабандою. До списку також потрапили низка компаній. Про це йдеться в указі №219.

Таким чином, президент увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 квітня 2024 року.

До списку увійшли:

  • Вадим Альперін (громадянство Ізраїлю);
  • Александру Еріміцюц (громадянство Румунії);
  • Юріє Кушнір (громадянство Румунії);
  • Орест Адамчо (громадянство України);
  • Віктор Шерман (громадянство України);
  • Андрій Попов (громадянство Росії);
  • Араік Амірханян (громадянство Вірменії).

Запроваджені санкції передбачають блокування активів і обмеження торговельних операцій, обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, заборону виведення капіталів з України, заборону діяльності на території України.

Також санкції РНБО продовжили проти 86 компаній, які пов'язують із топконтрабандистами України. Серед них більшість українських фірм, проте є низка компаній із Росії та Китаю.

Уперше проти цих осіб санкції було застосовано ще 2021 року. Тоді людей зі списку ЗМІ назвали "лідерами" контрабанди в Україні. Зокрема, до переліку потрапив відомий бізнесмен з Одеси Вадим Альперін, якого прозвали "королем контрабанди".

У березні цього року в його компаніях відбулися обшуки. За попередньою інформацією, орієнтовні збитки від незаконної діяльності цих компаній становлять 127 млн гривень.

Якщо говорити про боротьбу з контрабандою в Україні, то ще у грудні 2023 року президент підписав закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів".

Цей закон запровадив кримінальну відповідальність за контрабанду продуктів і підакцизних продуктів.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених