USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Заборона в Україні діяльності релігійних організацій, пов‘язаних із РПЦ. На якому етапі законопроєкти

Ймовірно, законопроєкт про заборону ухвалять до кінця літа
церква
Джерело: відкриті джерела

Заборона в Україні діяльності релігійних організацій, пов‘язаних із РПЦ, триває. На якому етапі законопроєкти нині, журналісти "Укрінформ" запитали заступницю голови парламентської фракції "Слуга народу", заступницю голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенію Кравчук.

Наразі на розгляді комітету перебуває дуже резонансне питання – заборона в Україні діяльності релігійних організацій, пов‘язаних із російською православною церквою. Понад шість місяців комітет опрацьовує це питання. Зареєстрували й рекомендували до ухвалення два законопроєкти – депутатський і урядовий. 

"Комітет зробив усе, що було необхідно для підготовки законопроєктів до розгляду. Щобільше, на кожній Погоджувальній раді голова комітету Микита Потураєв нагадує, що ці проєкти готові. Очевидно, що для того, аби бути впевненими, що голоси будуть, має минути якийсь час. Ми в постійній співпраці з головою Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктором Єленським, Міністерством культури та інформаційної політики", - сказала Кравчук.

І вважає головним, що є політичне лідерство президента Володимира Зеленського, який неодноразово заявляв, що Україні "потрібна духовна незалежність".

"У нас попереду – і в липні, й у серпні – дуже важливі дати – День державності й День Незалежності. Можливо, десь у цьому календарному діапазоні все-таки Верховна Рада розгляне в залі ці законопроєкти. Вважаю, що більше шансів на ухвалення в урядового законопроєкту: він відповідає критеріям європейського права. Цей документ передбачає судовий розгляд, а суд має ухвалити остаточне рішення, це дуже важливо і відповідає європейським критеріям. За моїми відчуттями, більшість депутатів, звичайно, підтримують, дехто каже: "Давайте не будемо втручатися в релігійні питання". Але це, мені здається, зараз не валідний аргумент. Давайте будемо відверті – фактично, це була можливість займатися проросійською пропагандою", - пояснила депутатка.

Кравчук не впевнена, що "абсолютно всі священники УПЦ МП – зрадники".

"Чимало з них зараз не задоволені тим, що не розриваються зв'язок із Росією й з РПЦ. Можливо, вони ще не готові повністю перейти до ПЦУ. Теж треба розуміти, що пропаганда їм вселяла негатив щодо Православної церкви України. Це буде поступовий процес. Нам його треба пройти. І, звичайно, дуже важлива самосвідомість людей, бо всі ці переходи відбуваються на рівні громад", - прокоментувала чиновниця.

Разом з тим гуманітарний комітет зареєстрував та рекомендував парламенту ухвалити звернення до уряду з пропозицією розірвати з УПЦ МП договір оренди Почаївської Успенської лаври. Відповідний проєкт постанови також досі не розглянули у Верховній Раді.

"Це політична заява - навіть реєстрації звернення комітетом уже достатньо. Уряд отримав сигнал, щоб почати робити певні перевірки. Наскільки я знаю, Міністерство культури та інформаційної політики вже готує перевірки щодо Почаївської лаври. Мені здається, що цей процес буде складнішим, аніж із Києво-Печерською лаврою, бо договір неоднозначно прописаний: був переданий у користування УПЦ МП у 2003 році на 50 років", - зауважила Кравчук.

Єдиний варіант дострокового розірвання договору, вважає депутатка, – це невиконання тією організацією, яка взяла в оренду, своїх обов'язків. Проте вони навіть не пускають перевірку на поріг. За всі роки користування ні Мінрегіонбуд, ні Мінкульт не могли провести перевірки у Почаївській лаврі. Різні складнощі виникають на цьому етапі, але процес триває. 

Новини за темою: Виселення УПЦ МП з Лаври: Комісія продовжує опечатувати корпуси, але віряни їм знову перешкоджають
Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ
Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ