USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ

Надалі цей документ має схвалити Сенат
Вашингтон США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Палаті представників Конгресу Сполучених Штатів Америки крім законопроєкту про надання військової допомоги Україні, проголосували за використання заморожених російських активів для нашої держави. Про це стало відомо з трансляції голосування.

"Проєкт схвалили 360 конгресменів, проти висловились 58", – йшлося в трансляції.

Надалі цей законопроєкт має схвалити Верхня палата Конгресу – Сенат.

Україна в межах цієї процедури може отримати майже 8 млрд доларів.

Що передбачає законопроєкт?

Законопроєкт передбачає, що не пізніше ніж через 90 днів після його ухвалення Джо Байден повинен подати Конгресу звіт, у якому зазначити:

  • кожну фізичну та юридичну особу щодо якої запроваджено санкції ЄС та Великої Британії;
  • кожну фізичну та юридичну особу, які відповідають критеріям для запровадження санкцій США за Законом Магнітського про глобальну підзвітність у галузі прав людини від 2016 року.

Що з активами РФ?

Зауважимо, наприкінці січня в Міністерстві юстиції України заявили, що Європейський Союз акумулює заморожені російські активи, а надприбутки від них може передати Україні. Йшлося про російські активи на 260 млрд євро, 210 із яких заморожені на території Бельгії та Люксембургу.

Це питання розглядали на саміті Євросоюзу, проте країни не змогли ухвалити рішення. Проти конфіскації виступає Угорщина, заявляючи, що ці гроші мають піти на що завгодно, але не на зброю для українців.

Водночас Європейський Союз підготував законодавство, яке дасть змогу Україні отримувати дохід від заморожених активів Росії вже в липні цього року.

Крім того, наприкінці березня лунали заяви, що Єврокомісія вважає 5 млрд євро прибутку, отриманого у 2022–2023 роках від заморожених російських активів у депозитарії Euroclear, буфером, що дозволяє покрити поточні та потенційні судові позови в Росії та інших країнах. 

Оскільки Україна відчайдушно потребує грошей на боєприпаси, Єврокомісія нарешті запропонувала використати 90% доходів від заморожених російських активів для купівлі зброї для Києва. Це сума від 2,5 до 3 млрд євро на рік. Але блок обмежується доходами, отриманими після 15 лютого 2024 року, дати, коли перша частина пропозиції була схвалена країнами ЄС. Прибуток, отриманий до цього моменту, залишиться в Euroclear, брюссельському депозитарії цінних паперів.

Тим часом радник керівника Офісу президента Владислав Власюк в ефірі телемарафону повідомив, що прибуток від російських активів, імовірно, не спрямовуватимуть на закупівлю зброї для України. Гроші, швидше всього, підуть у бюджет або на відновлення.

Станом на лютий цього року російські компанії подали в Росії 94 позови з вимогою повернути гроші компанії Euroclear, яка діє відповідно до бельгійського законодавства, після того, як їхні інвестиції та прибуток у Європі були заморожені,

Раніше США запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів центробанку Росії. А тоді використати отримані кошти на підтримку України.

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень