USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

З початку повномасштабної війни РФ викрала 562 активних українців, з них 311 – досі в полоні, – ZMINA

Більшість викрадених – чоловіки від 18 до 70+ років
полонені

Ілюстративне фото

Джерело: АрміяInform
Від початку повномасштабної війни росіяни викрали 562 активних українців, зокрема волонтерів, журналістів та представників органів місцевого самоврядування. Про це йдеться у звіті Центру прав людини ZMINА, створеному у співпраці з коаліцією громадських організацій "Україна. П’ята ранку". 

У звіті зазначають, що 235 людей вже повернулися додому, 16 українців знайшли мертвими, доля ще 311 – невідома.

Більшість викрадених – чоловіки від 18 до 70+ років. Центру відомо про 451 випадок такого викрадення. Також у дослідженні зазначають про 110 насильницьких зникнень жінок. 

Новини за темою: Не полон, а санаторій. Як живуть російські полонені в очікуванні обміну

"Тактика Росії з викрадення активних громадян є спланованою, аби придушити український спротив на окупованих територіях. Ще однією ціллю викрадення людей є намагання Росії збільшити обмінний фонд", – переконані у центрі. 

За даними дослідження, росіяни викрали 323 громадських активістів та волонтерів, другою за чисельністю викрадень групою є посадовці – задокументували 128 випадків. Окрім того, відомо про насильницькі зникнення родичів та друзів активних громадян, освітян, журналістів, діячів  культури, політиків, релігійних діячів, адвокатів та юристів.

Новини за темою: У російському полоні перебувають 126 українських жінок

Такі викрадення зафіксували у дев'яти регіонах. Найбільшу кількість випадків задокументували на Херсонщині – йдеться про 258 людей, у Запорізькій області відомо про 110 незаконних затримань, а у Донецькій – 67. 

Раніше 

Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало 864 випадки свавільного затримання громадян України, вчинених російськими окупантами з 24 лютого 2022-го до 23 травня 2023 року. Зокрема, йдеться про затримання 763 чоловіків, 94 жінок та 7 хлопців.

Читайте також:
В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини В якомусь сенсі Вовчанськ перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку, – глава поліції Харківщини
Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених
Пережив ампутацію на Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Петиція про позбавлення російських полонених права на телефонний зв'язок набрала необхідну кількість голосів Петиція про позбавлення російських полонених права на телефонний зв'язок набрала необхідну кількість голосів