USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії

Офіцер Нацгвардії Михайло Вернигора згадав нелегкі часи захисту Маріуполя та виходу з "Азовсталі"
Офіцер Нацгвардії Михайло Вернигора
Джерело: UWN

Український офіцер Нацгвардії Михайло Вернигора в ефірі телеканалу "ТАК TV" пригадав, як захищав Маріуполь від навали російської орди, а згодом з ампутованою кінцівкою потрапив у полон. Про непростий фронтовий шлях військового розповідаємо далі.

Про поранення та полон

За словами офіцера, під час перебування на "Азовсталі" йому зробили операцію з видалення кінцівки.

Уже 17 травня 2022 року він потрапив у полон під час загального виходу українських бійців з "Азовсталі".

Військовий також розповів про умови утримання українських бійців у полоні. Михайло каже, що умови були набагато гірші, ніж у бункері на заводі.

"Якщо барак, безпосередньо в якому я був, розрахований максимум на 150 осіб, а нас утримували там на початку понад 600 осіб, ліжок не було взагалі, це були просто матраци, вони були розкидані, щоб хоч якось розміститися. Також харчування було на дуже низькому рівні", – розповідає офіцер.

Новини за темою: "Попросив добавки, його просто вбивали за дві ложки макаронів", – історія полоненого, який так і не повернувся з російської в'язниці

Він згадує, що хліба захисники Маріуполя не бачили близько двох місяців, а коли потрапили в полон, окупанти виділили їм чверть буханця на людину.

"Ми гірше харчувалися перші дні, нам хліб перші дні давали достатньо, але об'єми – 2,5 тисячі людей нас там було. Хоча сама колонія розрахована на набагато менше. Давали якесь харчування – це була просто каша запарена, ні солі, ні цукру в чай, нічого не було, але харчування якесь було. Суто для підтримки життєдіяльності це було", – каже військовий.

Про цивільних у полоні

За словами офіцера, цивільні були з ними, але росіяни їх утримували суто як прислугу.

"Це більшість були такі, що волонтери. Їх утримували для того, щоб вони підтримували, забезпечували життєдіяльність – це якісь роботи. Вони суто цим займалися і на якомусь етапі їх просто, коли вони вже їм були непотрібні, їх за ворота – ідіть куди хочете. Видали документ і йдіть куди хочете – це не всіх, а деяких осіб так відпустили", – каже Вернигора.

Про те, як пережив полон

Як ми вже розповіли, військовий потрапив у полон 17 травня під час загального виходу бійців з "Азовсталі". За словами офіцера, їх одразу відправили в Оленівку, де його утримували півтора місяця.

"Потім я потрапив у перший обмін. Я взагалі не розраховував на такий час, що так швидко на обмін потраплю, тому що я офіцер. Але, оскільки я мав поранення, мав ампутацію лівої кінцівки, ми їм були нецікаві", – зазначає він.

Раніше ми розповідали історію військового 72-ї бригади ЗСУ Петра Красицього, який під час служби переніс гіпертонічну хворобу та інсульт. Після інсульту був демобілізований і, пройшовши реабілітацію, виграв державний грант та відкрив у Києві власний медичний центр. Детальніше – читайте тут.

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, – Reuters