USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У російському полоні перебувають 126 українських жінок

У 23-х полонених жінок є діти
жінки полон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація тримає у полоні 126 жінок, серед яких більшість є цивільними. Про це повідомляє у Telegram Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"За даними Національного інформаційного бюро, станом на кінець червня 2023 року в російському полоні перебуває 126 жінок. З них 46 військових і 80 цивільних", – зазначили у відомстві.

Уточнюється, що 23 жінки мають дітей: у 14 військових є 23 дитини й у дев'ятьох цивільних – 15 дітей.

Полонених українців окупанти тримають у концтаборах

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. Про це повідомив російський правозахисник у комітеті ПАРЄ Володимир Осєчкін.

"У нас є докази того, що садисти з ФСБ та ФСВП застосовують щодо них жорстоке поводження та тортури", – сказав Осєчкін.

Крім того, зазначається, що ФСБ використовує відео зґвалтування і катування ув'язнених, щоб їх шантажувати та домагатися потрібних свідчень.

Правозахисник заявив, що передав жорсткий диск із доказами ПАРЄ.

Росія відмовляє українським військовополоненим у всіх правах, не надає навіть адвокатів

Гарнізонний військовий суд Росії вперше розглянув справу українця, який був позбавлений волі російськими загарбниками під час бойових дій, але при цьому не має статусу військовополоненого. Про це повідомив голова правозахисної організації "Агора" Павло Чиков.

Суддя визнав, що українець не має в Росії жодних процесуальних прав.

20-річний українець Микита Шкрябін 29 березня 2022 року був захоплений в полон на території України. Його російський адвокат Леонід Соловйов у серпні отримав від Міністерства оборони Росії підтвердження, що він був позбавлений волі "у зв'язку із протидією спеціальній воєнній операції".

Джерело: відкриті джерела

Місце перебування Шкрябіна, як і процесуальні підстави його утримання, адвокату не повідомили з посиланням на "інформацію обмеженого поширення". Відомо, що Шкрябін перебуває в розпорядженні міноборони, проте військовополоненим російське військове відомство його не визнає.

Зазначається, що адвокат спочатку звернувся до військово-слідчого управління Слідчого комітету з проханням про проведення перевірки, а після відмови – до гарнізонного військового суду. Той 12 грудня визнав бездіяльність військового слідства законним. Суд установив, що Шкрябін не є підозрюваним чи обвинуваченим у будь-яких кримінальних справах, тому не має жодних процесуальних прав, у тому числі на адвоката.

Джерело: відкриті джерела

Крім того, суддя заявив, що Шкрябін був затриманий за "протиправні дії". Правовий парадокс, який виник, суд ніяк не пояснив.

Чиков пише, що Росія утримує кілька тисяч громадян України, на запити російських адвокатів відомство підтверджує факт утримання конкретних осіб і повідомляє про їхній стан здоровʼя, але не надає до них доступу.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ