USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Європейський суд призначив багатотисячні компенсації колишнім в’язням СІЗО з Черкас, Києва та Дніпра

Суд визнав порушення, зокрема щодо заборони катувань
камера
Камера в Черкаському СІЗО, яку виявили монітори Офісу омбудсмана. Травень 2020 р.
Джерело: відкриті джерела

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав порушення, зокрема щодо заборони катувань та присудив трьом заявникам, яких утримували в СІЗО Черкас, Києва й Дніпра, багатотисячні компенсації. Відповідне рішення опублікували на сайті суду.

Так, судячи з матеріалів справ, одного із заявників Сергія Філоненка утримували в Черкаському СІЗО 2 роки 10 місяців і 15 днів у камері, розмір якої був менш як три метри. Водночас чоловіка тримали в нелюдських умовах не одного та ще й погано годували. Йому присудили 8,5 тисячі євро компенсації.

"Іншого заявника Олександра Лося утримували в Київському СІЗО 3 роки 3 місяці й 26 днів також у камері, меншій за три метри. Чоловік, зокрема, скаржився на плісняву в камері, погане освітлення, неналежне харчування та інші проблеми, притаманні українським пенітенціарним установам. Колишньому засудженому присудили 9,5 тисячі євро компенсації", – йдеться у повідомленні.

Третього заявника – Віталія Вараву – утримували в СІЗО Дніпра. Камера чоловіка була більша за три метри – 3,6 м², він скаржився на погані умови: зокрема на брак свіжого повітря та неможливість усамітнитися під час відвідування вбиральні. Йому присудили 9,8 тисячі євро компенсації.

Новини за темою: В Київській області працюють камери з функцією розпізнавання обличчя. З ними шукають диверсантів, шахраїв та вбивць

Раніше

ЄСПЛ не вперше визнає порушення з боку України в справах щодо умов утримання в пенітенціарних установах. Кілька років тому уряд зобов’язали сплатити загалом понад 50 тисяч євро компенсації моральної шкоди сімом в’язням, яких також утримували в СІЗО в Дніпрі та Черкасах.

Відзначимо, Міністерство юстиції впроваджує в Україні так званий експериментальний проєкт із відкриття платних камер СІЗО, частина оплати за які йде на ремонти у звичайних камерах.

За словами правозахисників, у такий спосіб легалізують дискримінацію за майновим станом. Так, у Запорізькому СІЗО один з в’язнів викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту, а тому інші затримані не могли скористатися послугою.

Новини за темою: ChatGPT пройшов нотаріальний іспит в Україні: У Мін'юсті розповіли про результати
Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки Метро на Виноградар Київметрополітен планує добудувати максимум через два з половиною роки
Готель Готель "Україна" у центрі Києва виставили на продаж: Початкова ціна стартує з понад мільярда гривень
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі