USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

В Київській області працюють камери з функцією розпізнавання обличчя. З ними шукають диверсантів, шахраїв та вбивць

Система розпізнавання обличчя допомагає правоохоронцям розкривати злочини майже будь-якого ступеня тяжкості – від умисних вбивств до майнових злочинів. Як працюють камери та яких результатів вдалося досягти з їх допомогою, UWN дізнавався в обласній поліції
Поліція Київської області
Поліція Київської області
Джерело: МВС

У Київській області на сьогодні працює та активно розвивається програма "Безпечна Київщина", яка об’єднує майже 2000 камер, більша частина з яких з функцією розпізнавання номерних знаків, а ще 500 – з функцією розпізнавання обличчя. А також два аналітичні центри – один в Київській обласній військовій адміністрації, інший – в поліції Київської області, які займаються обробкою інформації, отриманої з камер.

Система "Безпечна Київщина" була започаткована ще у 2017 році, коли було встановлено перші 188 камер. Але через брак фінансування вона майже перестала працювати, залишилося лише 18 камер. У 2019 році правоохоронці знов почали відновлювати та розвивати систему. На початку широкомасштабного вторгнення росіяни фізично знищили 30% цієї системи. Під час активних бойових дій на Київщині вона не працювала. Але вже у 2022 році на проєкт було виділено 139 мільйонів гривень, а в поточному році – ще 25 мільйонів на модернізацію системи. Таким чином зараз працюють 1910 камер, 500 з них, встановленні останнім часом, з функцією розпізнавання обличчя та додатковими функціями, які дають змогу Силам оборони та поліцейським отримувати аналітичну інформацію.

"Ці камери розпізнають людей, які знаходяться в громадських місцях. Місця, де вони встановлені, ми свідомо не називаємо в умовах воєнного стану, але далі розвиток цієї системи дозволить встановити їх в багатьох інших місцях і це не буде секретом. Є дуже багато прикладів використання цих камер: це і розкриття злочинів, і пошук людей, які становлять оперативний інтерес для Сил безпеки, виявлення ворожих ДРГ і пошук дітей", – розповідає очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

Поновити активну роботу камер було вирішено після того, як ЗСУ вибили окупантів із Київської області, – це була нагальна потреба для правоохоронних органів та Сил безпеки і оборони.

Андрій Нєбитов, начальник поліції Київської області
Джерело: МВС

"Після звільнення Київщини було прийнято рішення відновити систему і додати камери з функцією розпізнавання обличчя, оскільки ми розуміли, що є ДРГ, які маскується під цивільних осіб. Був великий запит правоохоронців та Сил безпеки на людей які становлять оперативний інтерес і можуть пересуватися під документами прикриття. Тому термінове впровадження системи, захист Чорнобильської зони – це перше, що від нас вимагали військові. Ми поєднали громадянську безпеку і допомогу військовим з інформацією. Під захистом – критичні об’єкти Київщини, а деякі камери допомагають силам ППО відпрацьовувати по ворожім цілям", – каже Нєбитов.

Як працюють камери з функцією розпізнавання обличчя

В аналітичному центрі фахівець завантажує в систему зображення людини, яка цікавить правоохоронців, воно обробляється, і система видає результат – зображення осіб з характерними рисами обличчя, які потрапили на камери.

"Ми маємо від 100% до 30% збігу, але якщо людина змінює зовнішність, вона все одно потрапляє в ці відсотки і це дає змогу працівникам далі прорахувати особу. Зображення в системі зберігаються два тижні, але ми хочемо, щоб вони зберігалися до року з урахуванням всіх подій, що у нас відбувалися і можуть відбуватися", – розповідає очільник поліції Київщини.

Крім того, система має законодавчий захист і впорядкований перелік осіб, які мають доступ до цієї бази даних.

"Неможливо без дозволу КОВА отримати до неї доступ. Є багаторівнева система захисту. Крім того, є можливість робити доступ з обмеженими функціями – аналітика, просто спостереження або пошук за обличчями. Є необхідна система захисту від стороннього доступу. За спроби потрапити в систему передбачена кримінальна відповідальність. Система захищається цілодобово, і несанкціонований доступ блокується", – уточнює Нєбитов.

Як поліція розкриває злочини за допомогою камер?

За допомогою цих камер вже був розкритий далеко не один злочин – від умисного вбивства до крадіжки велосипеда та розшуку зниклої дитини. Крім того, встановлюються місця розшукуваних злочинців та пошук ворожих ДРГ. Надалі ця інформація передається військовим та іншим правоохоронним органам, які і проводять слідство у таких справах.

Поліцейські ж охоче діляться деталями розкритих злочинів за допомогою камер з функцією розпізнавання обличчя.

Так, наприклад, 25 квітня у місті Фастів було знайдено чоловіка з 18 ножовими пораненнями. Розслідування поліцейські почали з того, що знайшли прижиттєве фото пораненого та перевірили його в системі "Безпечна Київщина". За допомогою камер вони встановили, що чоловік незадовго до трагедії був у кафе в центрі міста, де провів приблизно годину. Проаналізувавши отримані зображення з камер, правоохоронці звернули увагу на чоловіка, який пішов з кафе за потерпілим і припустили, що він міг переслідувати його. Далі правоохоронці встановили особу підозрюваного та затримали його. У нього вилучили одежу та ніж у крові. А згодом затриманий сам дав покази, пояснюючи, що між ним та потерпілим виникла сварка біля кафе через те, що собака потерпілого була без повідка. Зловмисник задумав помститися чоловіку, коли той вийшов з кафе, пройшов за ним до безлюдного місця і 18 разів ударив свою жертву ножем в тулуб та шию. Від отриманих травм чоловік помер у лікарні.

Крім того, за допомогою камер відеоспостереження поліція майже щодня розкриває крадіжки. Наприклад, 6 квітня в Макарові з магазину невідомий чоловік вкрав павербанк та бездротові навушники. Адміністрація магазину надала правоохоронцям зображення крадія з власних камер, але воно було настільки низької якості, що навіть риси обличчя підозрюваного встановити виявилось неможливо. Тож поліцейські переглянули камери відеоспостереження, які встановлені поруч з магазином і виявили чоловіка, схожого на підозрюваного за одежею.

"Переглянувши відео по маршруту його руху, ми навіть зафіксували, як у зловмисника випадково випали викрадені ним речі, які він сховав собі під верхній одяг. Інформацію було передано працівникам Макарівського відділення поліції, і один з працівників впізнав в даній особі підоблікованого раніше засудженого за крадіжки мешканця сусіднього населеного пункту. Після цього особу було розшукано, виявлено викрадені речі та затримано. Зараз він знову прибуває в СІЗО", – розповіли правоохоронці.

В поліції Київщини та КОВА наголошують – система камер відеоспостереження буде розвиватися та вдосконалюватися. Найближчим часом планується встановити камери біля Київського водосховища, на ж/д переїздах, транспортних розв’язках та інших місцях. Також подібні системи будуть працювати в Києві та інших регіонах України.

Читайте також:
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти
Одного з найвпливовіших Одного з найвпливовіших "злодіїв у законі" на прізвисько "Хмєло" можуть вигнати з України
Кабмін призначив нового Уповноваженого з питань зниклих безвісти: Що відомо про Артура Добросердова Кабмін призначив нового Уповноваженого з питань зниклих безвісти: Що відомо про Артура Добросердова
Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за Намагався влаштуватися до поліції, щоб шпигувати за "Гвардією наступу" та підрозділами ЗСУ: Затримано "крота" російської ФСБ