USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Аби зняти блокування допомоги Україні: Єврокомісія схвалила виділення Угорщині 900 мільйонів євро

Тепер це рішення мають схвалити країни – члени ЄС
Євро
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Виконавча влада Європейського Союзу затвердила 900 мільйонів євро авансових платежів Угорщині в рамках її досі замороженої частки фондів відновлення. Таким чином Євросоюз намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні, передає Reuters.

Що передувало подіям?

Європейська комісія, що базується в Брюсселі, заблокувала Угорщину від участі в програмі економічного стимулювання після пандемії через занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг під час правління прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Своєю чергою Угорщина заблокувала очікуване наступного місяця рішення ЄС про надання Україні 50 мільярдів євро економічної допомоги до 2027 року та початок переговорів про вступ до Євросоюзу.

Також Будапешт заблокував план надання Києву військової допомоги Європейського Союзу у розмірі 20 мільярдів євро і виступає проти санкцій проти Росії за розв'язання війни, додають у виданні.

Позиція Орбана

Віктор Орбан натомість заявляє, що Угорщина не більш корумпована, ніж інші країни Євросоюзу. Крім того, Будапешт розгорнув кампанію з розміщення білбордів, що паплюжать Європейську комісію, а правоконсервативна партія Орбана "Фідес" просуває законопроєкт про "захист національного суверенітету" від іноземного втручання. Обидва кроки підвищують ставки в суперечках Угорщини з Європейським Союзом, зазначають автори.

"Авансові платежі, які не вимагають виконання умов верховенства права, які в іншому випадку пов'язані з фінансовою допомогою ЄС, підпадають під програму RePowerEU. Вона є частиною постпандемічного стимулу ЄС, спрямованого на підтримку енергетичного переходу від викопних видів палива", – йдеться у виданні.

Представники Євросоюзу заявили, що змінений план відновлення Угорщини коштує 10,4 мільярда євро протягом декількох років, або близько 5% ВВП Угорщини у 2023 році. В тому числі 4,6 мільярда євро в рамках програми RePowerEU: 0,7 мільярда євро у вигляді грантів і 3,9 мільярда євро у вигляді позик, уточнили в Reuters.

Угорщина використає гроші RePowerEU для модернізації свого сектора електроенергії за допомогою розумних лічильників і цифровізації енергетичних компаній, зазначили представники ЄС.

Рішення Єврокомісії ще мають схвалити країни – члени Європейського Союзу

"Рішення Єврокомісії, прийняте в четвер, схвалити змінений план відновлення Угорщини, тепер має бути схвалене іншими країнами ЄС. Можливо, це відбудеться вже 8 грудня під час переговорів між міністрами фінансів 27 країн – членів ЄС, пише агенція", – додають у виданні.

Офіційні особи Євросоюзу очікують, що наступного року відбудуться дві виплати приблизно по 460 мільйонів євро кожна.

Також вони наполягали, щоб Угорщина відповідала умовам ЄС щодо боротьби з корупцією та забезпечення незалежності судової системи, зокрема, щоб отримати більше доступу до коштів.

Раніше ми писали, що Угорщина блокуватиме початок переговорів про вступ України до ЄС. Тоді Будапешт вимагав, щоб Україна скасувала мовний закон.

Попередньо повідомлялося, що Єврокомісія готується виділити Угорщині мільярди євро з фондів ЄС, які наразі заморожені через проблеми з верховенством права в країні, щоб забезпечити підтримку Будапешта у питанні збільшення бюджету Євросоюзу та надання значної фінансової допомоги Україні.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України