USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Угорщина блокуватиме початок переговорів про вступ України до ЄС: У Києві вже відповіли

Будапешт вимагає, щоб Україна скасувала мовний закон
Україна - ЄС

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Угорщина блокуватиме початок переговорів з Україною про вступ до ЄС, доки не будуть виконані угорські вимоги щодо мови освіти. Про це заявив політичний директор прем'єра Балаж Орбан в інтерв'ю нідерландській телерадіокомпанії NOS.

"Угорщина завжди була прихильником зближення України з Європейським Союзом", – сказав він, додавши, однак, що жорсткіший мовний закон усе змінив.

"Ми блокуватимемо доти, доки проблему не буде вирішено", – уточнив Орбан, відповідаючи на запитання, чи блокуватиме Угорщина початок переговорів про вступ України до ЄС.

"Нові закони зробили життя угорців в Україні нестерпним", – заявив він, натякаючи на нещодавно запроваджений в Україні закон, що зобов'язує меншини, а не тільки угорську, здобувати щонайменше 70% освіти українською мовою.

"Позиція Угорщини абсолютно чітка: поки існує цей закон, не може бути жодних дискусій з українцями про їхню інтеграцію в Європейський Союз", – додав представник угорського прем'єра.

Україна своєю чергою вважає, що політичні заяви Будапешта про "блокаду вступу" України до Євросоюзу "не завадять реальній роботі" в питанні мови освіти угорської меншини, заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина в коментарі "Європейській правді".

"Ми відправили до Будапешта спеціальну делегацію, де представили угорським колегам наше бачення. За результатами зустрічі українська сторона сформувала чітку дорожню карту щодо подальших кроків. Підготовлено та зареєстровано у Верховній Раді законопроєкт. Єврокомісія теж отримала відповідні документи та ознайомилася з ними", – зазначила вона.

За словами Стефанишиної, політичні гасла не завадять реальній роботі, яку Україна робить щодня для представників національних меншин.

Раніше ми повідомляли, що Європейський Союз 8 листопада надасть офіційну оцінку прогресу України щодо виконання вимог на шляху до членства в європейському співтоваристві.

Зазначалося, що саме ця оцінка, яка буде включена до щорічного звіту Єврокомісії, стане ключовою щодо рішення ЄС про початок чи відтермінування офіційних переговорів з Києвом.

Також уточнювалося, що Єврокомісія вважає повністю виконаними чотири із семи критеріїв, що супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали