USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЄСПЛ відхилив позов Саакашвілі проти України щодо позбавлення громадянства

Рішення визнали остаточним
Саакашвили

Експрезидент Грузії Міхеіл Саакашвілі

Джерело: відкриті джерела
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неприйнятним позов експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі проти України щодо порушення його прав через позбавлення українського громадянства. Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄСПЛ.

Європейський суд з прав людини одноголосно визнав заяву неприйнятною. Рішення є остаточним.

Саакашвілі заявив у ЄСПЛ про різні порушення своїх прав у 2017 році, а також наступного року після порушення проти нього кримінальної справи, арешту та видворення з України.

ЄСПЛ зазначає, що Саакашвілі посилався на статті Європейської конвенції з прав людини:

  • про заборону нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження;
  • право на свободу та недоторканність;
  • презумпцію невинуватості;
  • право на повагу до приватного життя та житла;
  • свободу зібрання;
  • право на ефективний засіб правового захисту;
  • межі застосування обмежень прав.

Що відомо? 

Колишній президент Грузії Саакашвілі отримав український паспорт у 2015 році. Тодішній президент Петро Порошенко видав указ, що прийняття Саакашвілі до громадянства України становить державний інтерес для країни.

До того часу Саакашвілі вже був залучений в українську політику, йому також пропонувалася посада першого віцепрем'єра України. А втім, 2017 року Петро Порошенко припинив громадянство Саакашвілі – жодних заяв стосовно цього ні президент, ні співробітники адміністрації не робили.

За всіма скаргами, крім однієї, ЄСПЛ установив, що Саакашвілі не скористався всіма доступними йому правовими шляхами на національному рівні. А решта скарг за статтею про право на ефективний засіб юридичного захисту "були явно необґрунтованими".

Новини за темою: 27 країн ЄС передали Грузії офіційний демарш через авіасполучення з Росією

Після травня 2019 року президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство і той відновив свою політичну діяльність. Суд наголошує, що тоді ніщо не заважало Саакашвілі розглядати свої претензії в Україні. 

Після його повернення слідчі органи справді оприлюднили деякі попередні висновки щодо ймовірних порушень прав Саакашвілі у 2017–2018 роках. Однак він не надав ЄСПЛ жодних оновлень про свою ситуацію з березня 2018 року.

Саакашвілі у Грузії

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два строки поспіль у 2004–2013 роках. Незабаром після того, як пішов із посади президента, він покинув країну, жив і працював в Україні. У Грузії проти нього порушили кілька кримінальних справ, його підозрюють у зловживанні владою та переслідуванні політичних опонентів. Ще до повернення у Грузію його заочно засудили до шести років ув'язнення. Сам Саакашвілі кримінальні справи називає політично мотивованими.

Новини за темою: Грузинська авіакомпанія запустить для росіян транзитні рейси до Європи

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того самого дня політика затримали й заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування.

Читайте також:
Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі
Справа Саакашвілі: До експрезидента Грузії допустили польських лікарів Справа Саакашвілі: До експрезидента Грузії допустили польських лікарів