USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Грузія вимагає від України видати урядовців часів Саакашвілі

Йдеться про радника генпрокурора України Зураба Адеїшвілі та заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе
Грузія

Прапори Грузії та України

Джерело: відкриті джерела

Уряд Грузії вимагає від Києва видати двох чиновників часів президентства Міхеїла Саакашвілі, які зараз перебувають на території України. Йдеться про радника генпрокурора України Зураба Адеїшвілі та заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе. Відповідну заяву було опубліковано на урядовому порталі країни.

"На тлі візиту Зураба Адеішвілі у складі офіційної делегації України до ЄС і Федеративної Республіки Німеччина ми хотіли б висловити нашу глибоку стурбованість і занепокоєння у зв’язку зі ставленням української влади до дружньої Україні країни – Грузії та грузинського народу", – йдеться у повідомленні.

В уряді наголосили, що Тбілісі впродовж останніх двох років підтримував Україну у боротьбі з російською агресією, надавала гуманітарну допомогу та висловлювала солідарність.

"На цьому тлі низка рішень української влади викликає жаль і глибоку стурбованість, які прямо суперечать традиційній дружбі, що встановилася між двома країнами та народами", – йдеться у заяві.

Згідно із заявою уряду Грузії, її громадяни, які перебувають у розшуку або засуджені за різні злочини, обіймають в Україні високі посади. 

"З огляду на це, особливе занепокоєння викликає перебування Зураба Адеїшвілі на посаді радника генерального прокурора України, а також перебування на посаді заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе. Нагадаємо, що зазначені особи очолювали авторитарний режим попередньої влади Грузії, що знищила життя, здоров’я і благополуччя багатьох людей", – зазначили в уряді Грузії.

Також там додали, що "уряду Грузії незрозуміло, чому український уряд ухвалює такі рішення, спрямовані на штучне відокремлення двох дружніх країн і людей один від одного".

"Висловлюємо сподівання, що українська влада перегляне рішення, які прямо суперечать духу дружби між Грузією та Україною, грузинським та українським народами. Перш за все для врегулювання відносин важливо і необхідно, щоб влада України передала Грузії злочинців, які зараз обіймають високі посади в українській владі", – йдеться у заяві.

Раніше ми повідомляли, що парламент Грузії 18 жовтня 2023 року, не зміг ухвалити імпічмент президентці Саломе Зурабішвілі. "За" проголосували 86 депутатів, "проти" – один.

Наприкінці січня 2024 року прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі підтвердив, що залишає свою посаду та йде у відставку

Читайте також:
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова