USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

27 країн ЄС передали Грузії офіційний демарш через авіасполучення з Росією

Глава Мінекономіки держави каже, що "контекст Грузії відрізняється від контексту країн – членів Євросоюзу"
Грузія
Джерело: відкриті джерела

Від імені 27 держав Європейського Союзу Грузії передали офіційний демарш через поновлення авіасполучення з РФ.  Позицію довели посли ЄС у Тбілісі під час зустрічі з міністром економіки Грузії Леваном Давіташвілі, пише "Ехо Кавказу".

За словами посла Євросоюзу в Тбілісі Павла Герчинського, рішення Грузії схвалити пряме авіасполучення з Росією суперечить одностайному рішенню 27 країн Європейського Союзу про відмову від авіарейсів до та з країни-агресора, а також про закриття свого повітряного простору для російських літаків.

Водночас глава Мінекономіки держави заявив, що "контекст Грузії відрізняється від контексту країн – членів ЄС".

"Грузія перебуває в особливо складній ситуації: у нас прямий кордон із РФ і 20% територій Грузії окуповані, тому контекст Грузії відрізняється від контексту країн – членів ЄС, і про це ми говорили відкрито. Думаю, що для більшості послів це зрозуміло та логічно", – сказав Давіташвілі.

Разом з тим Герчинський додав, що рішення Тбілісі "суперечить рішучості ізолювати Росію і чинити на неї тиск, щоб вона змінила свою тактику, коли йдеться про жорстоку агресивну війну, яку Росія продовжує вести в Україні".

Що передувало демаршу?

Візовий режим між Грузією та Росією запровадили ще у 2000 році за рішенням російського уряду, Грузія також запровадила візовий режим для громадян Росії. Проте 10 травня 2023 президент РФ Володимир Путін зняв заборону на прямі авіарейси між Росією та Грузією та скасував візовий режим для грузинських громадян.

Натомість у Грузії почалися протести біля будівлі Міністерства закордонних справ. Громадяни засуджували реакцію влади на рішення президента Росії про скасування віз для громадян Грузії та відновлення прямого авіасполучення між країнами. 

Попри все 15 травня влада Грузії видала дозвіл російській авіакомпанії "Азімут" на відновлення регулярних рейсів до Тбілісі. Авіасполучення з Росією мають лише російські авіакомпанії та літаки, які не потрапили під обмеження.

Зокрема, авіакомпанія Georgian Airways отримала дозвіл від Агентства цивільної авіації Грузії на пряме авіасполучення з Росією. Перший рейс відбувся 20 травня і триватиме з частотою сім разів на тиждень.

Тим часом президент Саломе Зурабішвілі, яка має обмежені повноваження і чия позиція ще не означає позицію офіційного Тбілісі, рішення Путіна засудила.

"Чергова російська провокація! Відновлення прямого авіасполучення та скасування візового режиму з Грузією неприйнятні, поки Росія продовжує агресію в Україні та окупує нашу територію", – написала вона у Twitter.

Відзначимо, що Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією після її вторгнення на територію Південної Осетії та Абхазії та визнання їхньої незалежності у 2008 році. Тбілісі вважає їх окупованими регіонами та звинувачує Москву в порушенні територіальної цілісності країни.

Новини за темою: Коли відкриють українське небо: Авіаексперт назвав ключові фактори
Читайте також:
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Україна майже напевно знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, – Міноборони Британії Україна майже напевно знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, – Міноборони Британії
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації