USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Справа Саакашвілі: До експрезидента Грузії допустили польських лікарів

Україна також готова перевезти Міхеіла Саакашвілі до себе для лікування та догляду
Саакашвілі

Міхеіл Саакашвілі, 3 липня 2023 р.

Джерело: Эхо Кавказа
Бригада польських лікарів розпочала у Тбілісі комплексне медичне обстеження колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Про це повідомив прем’єрміністр Польщі Матеуш Моравецький.

"Ми не залишаємо друзів у біді. На моє прохання бригада польських лікарів з групи гуманітарно-медичної допомоги у Грузії розпочала комплексне медичне обстеження президента Міхеїла Саакашвілі", - заявив Моравецький.

Віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська розповіла у коментарі РАР, що Грузія вже певний час тому погодилася на допуск групи медиків з Польщі на огляд Саакашвілі, але під різними приводами затягувала цей процес. 

І додала, що завдяки міжнародному тиску грузинська влада погодилася допустити польських лікарів до політика. За її словами, на підставі рапорту лікарів про стан здоров’я Саакашвілі надалі ухвалять рішення, що робити. Госєвська пояснила: Польща бореться за те, щоб експрезидент згодом міг лікуватися в одній з польських клінік.

Скандал з послом Грузії в Україні через справу Саакашвілі

6 липня посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі виїхав із Києва на прохання української влади через ситуацію із Міхеілом Саакашвілі — громадянином України та колишнім президентом Грузії, який перебуває в лікарні, повідомляло "Ехо Кавказу".

Закарашвілі в коментарі агенції "Грузинформ" розповів, що вранці 5 липня він мав зустріч із заступником міністра закордонних справ України Євгеном Перебийносом, який пояснив позицію Києва та попросив покинути країну для консультацій у Грузії.

"Грузинська сторона пояснила позицію Грузії щодо цього питання та наголосила, що запит і занепокоєння, які зафіксувала українська влада, не відповідають дійсності, що підтверджується рішенням Страсбурзького суду та багатьма іншими фактами, які неодноразово поширювали грузинська влада", — зазначив посол Грузії.

Що передувало?

3 липня експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі вперше з лютого брав участь у судовому засіданні, через відеовключення з клініки "Вівамед" і мав вигляд вкрай виснаженого. У судовому засіданні по відеозв'язку політик показав свій тяжкий фізичний стан після лікування.

Реакція України

Глава держави водночас заявив, що Росія руками Грузії вбиває громадянина України Міхеїла Саакашвілі. У Тбілісі цю заяву назвали образливою. Зеленський закликав передати Саакашвілі Україні для подальшого лікування.

"Прямо зараз Росія руками грузинської влади вбиває громадянина України Міхеїла Саакашвілі", - сказав президент.

І зазначив, що Україна неодноразово закликала владу Грузії припинити знущання з Саакашвілі та домовитися про його повернення до України. Різні операції з порятунку також пропонували й партнери в координації з Україною.

"Вкотре закликаю грузинську владу передати Україні громадянина України Михеїла Саакашвілі для необхідного лікування і догляду. І закликаю наших партнерів - звернутись, не ігнорувати цю ситуацію та врятувати цю людину. Жодна влада в Європі не має права страчувати людей, життя - це базова європейська цінність", - наголосив Зеленський.

Реакція Грузії

Голова керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе назвав образливою заяву Зеленського.

"Щодо вчорашнього кроку президента України, який стосувався Міхеїла Саакашвілі, я не хочу заглиблюватися в цю тему з однієї простої причини, що це стосується президента країни, яка перебуває у стані війни. Але загалом така позиція влади для нас образлива", - заявив політик.

Разом з тим наголосив, що офіційний Тбілісі не має наміру псувати стосунки з Києвом.

"Наше бажання – залишатися навіть у режимі односторонньої дружби з українською владою, тому що ця країна зараз у стані війни", - сказав Кобахідзе.

Деталі справи Саакашвілі

Колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі отримав український паспорт у 2015 році. Тодішній президент Петро Порошенко видав указ, що прийняття Саакашвілі до громадянства України становить державний інтерес для країни.

До того часу чиновника вже залучали в українську політику, йому пропонували посаду першого віцепрем'єра України. А втім, 2017 року Петро Порошенко припинив громадянство Саакашвілі – жодних заяв стосовно цього ні президент, ні співробітники адміністрації не робили.

Після травня 2019 року президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство і той відновив свою політичну діяльність.

Саакашвілі наразі перебуває в ув'язненні - ще у 2018 році його заочно засудили до трьох років ув’язнення у справі про перевищення повноважень під час помилування засуджених за вбивство бізнесмена Сандро Ґірґвліані та до 6 років ув'язнення у справі про побиття у 2005 році депутата парламенту Валерія Гелашвілі.

Також політика звинувачують у розтраті бюджетних коштів і незаконному перетині державного кордону. Крім того, після його повернення в жовтні 2021-го грузинська влада заявила, нібито він зі своїми соратниками "планував убивство опозиціонерів, аби спровокувати заворушення і звинуватити владу", хоча проваджень за цим фактом немає.

Початок голодування

На знак протесту почав голодування, після чого стан його здоров’я погіршувався. Адвокати, родичі та прихильники Саакашвілі наголошують на погіршенні здоров'я політика та закликають відправити його на лікування за кордон.

6 лютого Тбіліський міський суд відмовився задовольнити клопотання адвокатів Саакашвілі й не відклав виконання вироку через стан здоров'я експрезидента. Представник Пенітенціарної служби Грузії Ніка Абрамішвілі заявив, що поданий суду звіт не містить достовірної інформації про тяжкість хвороби Саакашвілі й не може бути підставою для відстрочення.

Водночас Саакашвілі назвав засідання суду "посміховиськом", а свій вирок — "смертним". А в квітні експрезидент заявив, що він "близький до смерті" в лікарні, куди його перевезли із в'язниці.

3 червня повідомлялося, що колишній президент Грузії переконаний, що скоро Україна переможе, Грузія зможе повернути свої території, окуповані РФ, а українсько-грузинський кордон буде проходити по річці Псоу.

17 червня Саакашвілі оголосив, що має намір брати активну участь у грузинській політиці – через рік після заяви про те, що вона його більше не цікавить.

29 червня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив як неприйнятний позов Саакашвілі проти України, де він просив визнати порушення його прав через позбавлення українського громадянства й висилку.

Нині справа Саакашвілі недоведена до кінця, а лишилася на тому самому місці, що й 3 липня.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про Президентка Грузії запропонувала відкласти дату набуття чинності закону про "іноагентів"
Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори  Протести у Грузії: В Мін'юсті країни припустили, що за нападами на активістів можуть стояти самі організатори