USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ЄС планує посилити контроль за безвізовим режимом із третіми країнами, серед яких Україна

Єврокомісія до осені представить відповідну законодавчу ініціативу
ЕС
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія розпочинає процес консультацій з Європейським парламентом та Радою ЄС, щоб визначити, як удосконалити механізм припинення безвізових режимів з Євросоюзом. Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

"Механізм припинення дії візи викладено у статті 8 Візового регламенту. Його основна мета полягає в тому, щоб забезпечити тимчасове припинення дії безвізового режиму у разі раптового та значного збільшення нелегальної міграції чи ризиків безпеки", – зазначили в комісії.

Восени 2023 року Єврокомісія представить законодавчу пропозицію щодо перегляду механізму призупинення безвізу.  

Майбутній перегляд правил може, зокрема, включати:

  • нові підстави для призупинення безвізу з урахуванням нових ризиків;
  • адаптацію порогових значень для запуску механізму призупинення безвізу;
  • зміну процедури призупинення на більш ефективну та гнучку;
  • посилення положень щодо моніторингу та звітності.
Новини за темою: У Польщі з 1 липня скасують автоматичне продовження віз та посвідок на проживання. Що робити українцям

Як відзначається в повідомленні, безвізовий режим приносить значні економічні, соціальні та культурні переваги країнам – членам ЄС та третім країнам. Але водночас минулі роки показали, що безвізовий режим може спричинити значні міграційні та безпекові виклики.

На думку Єврокомісії, недостатня візова узгодженість з візовою політикою Євросоюзу може перетворити країну з безвізовим режимом на транзитний вузол для нелегальних в'їздів до ЄС.  Крім того, схеми надання громадянства інвесторам, що застосовують треті країни з безвізовим режимом, створюють ризики для безпеки Європейського Союзу.

Ризики пов’язують з проникненням організованої злочинності, відмиванням грошей, ухиленням від сплати податків і корупцією. Вони дозволяють громадянам країн, що не є членами ЄС, отримати громадянство безвізової країни і безвізово в'їжджати до Євросоюзу, оминаючи процедуру отримання короткострокових віз ЄС.

Новини за темою: Цифровий безвіз: Українці зможуть підписувати європейські документи "Дія.Підписом"

Безвізовий режим

Наразі Європейський Союз має безвізовий режим із 61 країною, що не входять до ЄС. 25 країн мають угоди про скасування візового режиму з Євросоюзом, а 8 були звільнені від візового режиму в результаті успішного завершення діалогу про лібералізацію візового режиму. Серед цих держав – Україна.

Безвіз для України

11 червня 2017 року вступив в дію закон про безвізовий режим в’їзду для громадян України з біометричними паспортами в Шенгенську зону.

Безвізовий режим між Україною та країнами Євросоюзу означає, що українці можуть перетинати кордон з країнами ЄС без звичного оформлення візи.

Максимальний термін перебування в межах безвізового режиму – 90 днів протягом послідовних 180 днів.  

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років
ЄС остаточно схвалив ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України