USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності

На військових облік братимуть громадян із 17 років
закон про мобілізацію
Фото ілюстративне
Джерело: UWN

Сьогодні, 18 травня, в Україні запрацював новий закон про мобілізацію. 

Тепер усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли Територіальний центр комплектування надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

Військовий облік 

Брати на військовий облік призовників мають працівники місцевих ТЦК та СП у період із січня по березень кожного року. На облік будуть братися громадяни 17 років. Виключення – особи, які відбувають покарання. 

Виключення з військового обліку можливе за умови смерті громадянина, а також у разі визнання зниклим безвісти, припинення громадянства України чи досягнення граничного віку перебування в запасі.

Також на військовий облік мають стати усі військовозобов’язані, у тому числі ті, які звільнені з військової служби, особи, які мали спеціальні звання (поліцейські, прокурори...).

Загальновійськова підготовка та базова військова служба 

Строкової служби більше не буде, натомість обов’язкове навчання мають пройти громадяни у віці від 18 до 24 років. Попередньо, місце та час підготовки можна буде обрати самому. При цьому за людиною зберігатиметься робоче місце.

Здійснюють таку службу районні адміністрації та територіальні центри у співпраці з органами місцевого самоврядування. Якщо ж не з’явитись на таку службу без поважних причин, то передбачається встановлена законом відповідальність.

Поважними причинами вважаються стихійні лиха, смерть близьких. У такому разі про це необхідно повідомити ТЦК у термін протягом трьох діб.

Термін: у мирний час та особливий період базова підготовка триває до трьох місяців, а фахова – до двох (загалом п’ять). Під час воєнного стану – від одного до трьох місяців.

Відстрочка від базової військової служби надається:

  • тимчасово непридатним за станом здоров’я;
  • особам, що проходять навчання у середніх, професійних, вищих навчальних закладах, а також в інтернатурі чи докторантурі. У такому разі відстрочка надається до виповнення 24 років;
  • за сімейними обставинами чи іншими вагомими причинами.

Загальновійськова підготовка проходитиме у вищих військових навчальних закладах, навчальних частинах ЗСУ та інших військових закладах.

Її зобов’язані пройти громадяни України чоловічої статі, жіночої – за бажанням.

Від проходження такої служби звільняються:

  • особи, непридатні за станом здоров’я;
  • призовники, які вже проходили військову службу в інших державах до отримання громадянства України;
  • ті, хто пройшов військову підготову в закладах вищої освіти.

Призовники з відстрочкою через навчання чи сімейні обставини зобов’язані щорічно до 1 жовтня подавати підтвердження свого права на відстрочку.

Очікується, що незалежно від того, пройшли чи не пройшли військовий вишкіл громадяни, вони отримають відстрочку від мобілізації до досягнення 25 років.

Скільки триватиме контрактна служба та служба за призовом?

Служба за призовом під час мобілізації триватиме до завершення особливого періоду.

Контрактна служба теж триватиме до завершення особливого періоду, проте медики та психологи віком від 18 до 25 років можуть звільнитись через рік.

Вилучення транспорту

Вилучати транспорт можуть у державних органів, місцевого самоврядування, підприємств та громадян – власників транспортних засобів. В останньому випадку транспорт не можуть вилучити, якщо це єдиний засіб пересування в людини.

Вилучатися можуть у тому числі водні плавзасоби та техніка. Зокрема трактори, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні машини, сільськогосподарська техніка.

Тобто якщо особа має два транспортні засоби, то один може бути вилучений на потреби ЗСУ. Мобілізувати транспортний засіб можуть представники ТЦК і СП. 

Перед тим як забирати автомобіль, мають провести оцінку авто і забиратимуть той, який більше підходить для оборонних потреб.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обовʼязково мають провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості автомобіля. Наприклад, якщо у вас є седан та позашляховик, то у вас вилучать позашляховик. Якщо у вас два позашляховики, то вилучать той, що становить меншу ринкову вартість.

Приймання та передача транспортних засобів здійснюються на підставі актів, в яких мають бути відомості про власників, технічний стан, залишкову вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.

Очікується, що повернуть такий транспорт власнику протягом 30 днів після демобілізації з компенсацією шкоди.

Фінансова мотивація

Після укладання першого контракту військовослужбовці мають право на компенсацію до 50% від першого внеску за іпотеку. Після першого року служби громадянин отримує 100 тисяч гривень компенсації – стільки ж після другого.

Також передбачається відсутність штрафних санкцій для військовослужбовців, пені та процентів за кредити для них та їх сімей під час особливого періоду, окрім кредитів на житло на авто.

Крім того, передбачається сертифікат на 150 тис. гривень на купівлю транспортного засобу при укладенні контракту. Така послуга надається один раз у перші три місяці контракту.

Відпустки

Передбачається щорічна 30-денна відпустка. З яких одна частина не може бути менше за 15 днів.

Крім того, за знищену ворожу техніку передбачається ще 15 днів відпустки.

А після звільнення з полону – ще 90 днів зі збереженням щомісячного грошового забезпечення за останнім місцем служби. Проте це лише у випадку, якщо людина не захоче звільнитись із військової служби.

Відстрочка від призову

Надається таким категоріям громадян:

  • заброньованим; 
  • особам з інвалідністю всіх груп або тимчасово непридатним до служби за станом здоров’я;
  • родинам з трьома і більше дітьми до 18 років та одиноким батькам;
  • усиновлювачам, опікунам сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • особам, що займаються доглядом за хворими членами сім’ї. Сюди входять військовозобов’язані 1-го ступеню споріднення сім’ї, де є члени з інвалідністю І та ІІ груп;
  • членам сімей, де є загиблі або ті, що пропали безвісти під час АТО та повномасштабної війни, члени загиблих Героїв України з числа Небесної сотні;
  • особам, які навчаються за денною або дуальною формою навчання, наукові та науково-педагогічні працівники;
  • посадовцям держорганів, нардепам, суддям, членам уряду, працівникам органів військового управління;
  • дипломатичним службовцям, держслужбовцям у сфері кібербезпеки та ІТ.

Бронювання

Бронюванню підлягають: 

  • військовозобов’язані в державних органах та органах місцевого самоврядування. Йдеться про категорії "А" (всі), "Б" та "В" (до 50%);
  • працівники безпекових, правоохоронних органів, судів, установ правосуддя та інших державних служб;
  • співробітники мобілізаційних підприємств та критично важливих для економіки та оборони, включно з кінцевими бенефіціарними власниками.

Порядок бронювання працівників інших підприємств встановлюється Кабміном.

Звільнення з військової служби

Звільнитись з базової служби можна:

  • по закінченню строку служби;
  • за станом здоров’я на підставі висновку ВЛК;
  • через сімейні обставини або інші поважні причини;
  • за обвинувальним вироком суду.

Звільнитись за призовом під час мобілізації можна:

  • за станом здоров’я (тимчасово непридатні) з переглядом через 6–12 місяців;
  • у зв’язку із закінченням особливого періоду або віку;
  • через сімейні обставини або інші поважні причини;
  • за обвинувальним вироком суду;
  • після звільнення з полону (недобровільного);
  • за інвалідністю І, ІІ чи ІІІ груп.

Зокрема, під час дії воєнного стану можуть звільнитись:

  • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • дружина, якщо обоє із подружжя проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • перебування на утриманні у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;
  • військовослужбовці, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду;
  • військовослужбовці, які є усиновлювачами, на утриманні яких перебуває (перебувають) дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиною-сиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, патронатними вихователями, на утриманні яких перебуває дитина-сирота (діти-сироти) або дитина (діти), позбавлена (позбавлені) батьківського піклування, віком до 18 років;
  • виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати;
  • утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • виховання військовослужбовцем дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, але якій не встановлено інвалідність, за умови, що такі особи не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;
  • необхідність здійснювати постійний догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • необхідність здійснювати догляд за дружиною (чоловіком) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;
  • необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • необхідність здійснювати постійний догляд за членом сім’ї другого ступеня споріднення, який є особою з інвалідністю I або ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого та другого ступенів споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною, за умови що за такою особою не здійснюється піклування (опіка) іншими особами;
  • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;
  • якщо їхнім близьким родичам (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, рідний (повнорідний) брат чи сестра) посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння українському народові, виявлені під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року)".

Що робити після звільнення зі служби?

Військовослужбовці після звільнення забезпечуються проїзними документами, харчуванням у дорозі та грошовою допомогою.

Після цього вони зобов’язані протягом п’яти днів прибути до ТЦК для взяття на військовий облік.

Придатних за станом здоров’я можуть зарахувати до військового оперативного резерву.

Покарання для ухилянтів

Якщо військовозобов'язаний призовного віку з неповажних причин порушує вимоги закону про мобілізацію, то Терцентр комплектування може звернутися до Нацполіції з вимогою про адміністративне затримання порушника.

За місцем реєстрації направляється повістка. Якщо повістка не отримується, то вона повертається до ТЦК. (Або якщо людина протягом 15 днів не з’явиться до Терцентру комплектування.)

Після цього ТЦК направляє запит до відділу поліції з проханням здійснити адміністративне затримання правопорушника. Для виконання відводиться п'ять днів. Поліція, наприклад, дає інформацію, що не може знайти цю особу за місцем реєстрації. Після відписки поліції про неможливість доставлення порушника, Територіальний центр комплектування направляє спеціальний документ – вимогу.

Далі ТЦК та СП видає документ про виконання вимоги або надсилає повідомлення про виконання вимоги до відповідних органів.

Вимога вважатиметься виконаною після виконання громадянином обов’язків, а відкликаною – після завершення мобілізації.

Якщо ж обов’язки не виконані протягом 10 днів, ТЦК та СП звертається до суду щодо тимчасового обмеження права керування транспортними засобами до виконання або відкликання вимоги.

Не варто плутати вимогу з повісткою. Вимога не має стосунку до запрошення на військовий мобілізаційний чи медичний огляд. Цей документ є попередженням, після якого відбудеться звернення ТЦК до суду щодо обмеження ухилянта у праві керування транспортним засобом.

Видається вимога ухилянтам, які не з’являються до центрів комплектування, не оновлюють свої дані та не проходять медичну комісію (ВЛК).

Кого не можуть обмежити у праві керувати авто?

Згідно з документом тимчасове обмеження особи у праві керування транспортними засобами не може бути застосовано в разі:

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування. (Ймовірно, йдеться і про водіїв, які використовують систему "Шлях". Також варто нагадати, що понад 90% служб таксі в Україні працюють нелегально.);
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на його утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю".

Яке ще покарання передбачено законодавством (запроваджено раніше)?

Крім того, за статтею 210 КУпАП зараз порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 850 гривень).

Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень).

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 гривень) і на посадових осіб – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 5100 гривень).

Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 гривень).

Кримінальна відповідальність настає у разі, коли чоловік не має права на відстрочку, пройшов військово-лікарську комісію та був визнаний придатним до служби і отримав повістку на відправлення в навчальну частину, проте не з’явився без поважних підстав.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Також у разі ухилення від військового обліку призовника, військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року (5100 – 8500 гривень).

Ухилення від навчальних (спеціальних) зборів карається штрафом від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років (8500 – 11 900 гривень).

Що робити, якщо не з’явився через поважну причину?

У громадян можуть бути поважні причини. Зокрема, проблеми зі здоров’ям, стихійні лиха або смерть близьких осіб. У будь-якому з цих випадків має бути документальне підтвердження. І причини мають бути документально підтверджені. У цьому разі людина отримує відтермінування на декілька днів, а потім все одно має прийти до ТЦК.

Консульські послуги

Право на консульські послуги військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років мають лише за умови оновлених військово-облікових даних. Перевірити такі документи мають право працівники закордонних дипломатичних установ.

Вийнятками можуть бути лише оформлення документів для повернення в Україну, дії щодо дітей з іноземними батьками та громадяни, які знаходяться під арештом або ув’язнені за кордоном.

Оформлення паспортів для чоловіків 18–60 років за межами України може здійснюватись лише за умови наявності військово-облікового документа.

Виплати під час лікування

Під час тривалого лікування військовослужбовцям виплачують:

  • посадовий оклад за останнім місцем служби;
  • оклад за військовим званням;
  • надбавку за вислугу років;
  • додаткові виплати постійного характеру.

Гроші виплачують протягом усього періоду безперервного перебування на лікуванні, включно з лікуванням за кордоном, але не більше ніж 12 місяців поспіль.

А також під час відпустки для лікування через хворобу або після поранень, контузій, травми та каліцтва.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Незаконно отримав понад 2,6 млн грн нібито як військовополонений: Перед судом постане правоохоронець з Луганщини Незаконно отримав понад 2,6 млн грн нібито як військовополонений: Перед судом постане правоохоронець з Луганщини
ВСП провела перевірку в 59-ій бригаді, як і просила ВСП провела перевірку в 59-ій бригаді, як і просила "Пташка": Частину командування притягнули до відповідальності