USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЄС передасть Україні та Молдові 135 млн євро, які мали направити РФ і Білорусі

Йдеться про кошти, які виділялися на програми Interreg NEXT з Росією та Білоруссю на 2021–2027 роки
євро транш ЄС
Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія передасть Україні та Молдові 135 млн євро, які спочатку виділили на програми з Росією і Білоруссю. Про це повідомляють на сайті ЄК.

Єврокомісія ухвалила рішення перевести 135 млн євро з Інструменту добросусідства, розвитку та міжнародного співробітництва, спочатку запланованого на програми Interreg NEXT із Росією та Білоруссю на 2021–2027 роки, на інші програми Interreg з Україною та Молдовою.

За словами єврокомісарки зі згуртування та реформ Елізи Феррейри, "рішення про скасування первісно передбаченої співпраці з Росією та Білоруссю через наші програми Interreg є результатом жорстокої війни Росії проти України".

"Я рада, що кошти, які ми спочатку планували на цю співпрацю, тепер підуть на програми ЄС з Україною та Молдовою. Це допоможе зміцнити співпрацю між регіонами Євросоюзу і місцевими зацікавленими сторонами з українськими та молдовськими партнерами", – зазначила вона.

Гроші підуть на фінансування низки заходів, зокрема "Смуги солідарності" та на розвиток транскордонних транспортних зв'язків, послуги охорони здоров'я, освітні та дослідницькі проєкти, схеми соціальної інтеграції, а також зміцнення інституційного потенціалу органів державної влади України та Молдови.

Новини за темою: Байден попросив у Конгресу 24 млрд доларів на додаткову військову допомогу Україні

Участь у програмах Interreg дає обом країнам переваги адміністративного потенціалу і досвід в управлінні та реалізації фондів ЄС.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Єврокомісія призупинила співпрацю з Росією та її союзниками.

Це призвело до перерозподілу 26 млн євро на підтримку програм співпраці з Україною та Молдовою. Це рішення у такий самий спосіб перерозподіляє фінансування, що залишилося, на період 2021–2027 років.

Комісія також вирішила, що регіони у Фінляндії, Естонії, Латвії та Польщі, які повинні були брати участь у програмах співробітництва з Росією і Білоруссю, можуть брати участь в інших наявних програмах Interreg.

Нагадаємо, в березні цього року до загального фонду державного бюджету України надійшов другий транш розміром 890 млн доларів від Міжнародного валютного фонду.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали