USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Як варто діяти на деокупованих територіях, аби вберегти своє життя

Жителі деокупованих територій повинні дотримуватися низки правил та порад
деокуповані території
Джерело: відкриті джерела

Збройні сили України успішно здійснюють контрнаступ та звільняють українські міста від російських загарбників. Так, за даними Офісу президента, станом на 22 листопада Збройні сили України деокупували 1 886 населених пунктів в низці областей.

Але, окупанти лишають після себе чимало неприємностей. Зокрема, російські військові знищують інфраструктуру та мінують територію. За словами голови ДСНС Сергія Крука, площа та об`єми замінування території України зросли в 10 разів у порівнянні з довоєнним періодом, і станом на середину листопада замінованою лишається близько 30% території України.

Розповідаємо, як вберегти своє життя на деокупованій території та куди звертатися за допомогою.

Яких правил необхідно дотримуватись 

Якщо ви перебуваєте в безпечних місцях - не поспішайте повертатися на звільнені території. Дочекайтеся, коли військові повністю обстежать територію на наявність вибухонебезпечних предметів.

Але, якщо ви все ж вирішили повернутися додому, чи знаходитися на деокупованих територіях -  треба бути максимально обережними та дотримуватися правил:

  1. Побачивши підозрілий предмет, не торкайтеся до нього, а повідомте про знахідку в територіальні органи ДСНС і Національної поліції за телефоном "101" та "102", надавши необхідну інформацію (місце розташування підозрілого предмету, дату й час його виявлення). Обов’язково дочекатися прибуття представників правоохоронних органів, знаходячись на безпечній відстані від місця знахідки. Не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет. Якщо це вибуховий пристрій, то будь-які дії можуть призвести до вибуху, жертв і руйнувань.
  2. Не заходьте до адміністративних будівель, у яких перебували загарбники.
  3. Не оглядайте і не наближуйтесь до техніки окупантів та покинутого транспорту.
  4. Поговоріть з дітьми. Поясніть дітям, що таке міни, та розкажіть основні правила безпеки:
  • не чіпати руками 
  • не гуляти в парках і лісах поблизу зони бойових дій до офіційної інформації про розмінування
  • ходити лише стежками
  1. Слід користуватися інтерактивною мапою територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами. Карта показує заміновані території та дає змогу повідомити про небезпечний предмет у разі його виявлення.

Також кожному необхідно мати при собі документ, щоб у разі перевірки військові могли ідентифікувати вашу особу. Якщо ви втратили документи й не встигли їх відновити, – можна пред'явити в "Дії" будь-який документ, що засвідчує особу. 

Майте на увазі, що українські військові носять розпізнавальні знаки - жовта або синя стрічки.

 

Куди звертатися, якщо:

-Ви вирішили евакуюватися в безпечніші області України:

  • 15-48 - цілодобова гаряча лінія Мінреінтеграції з кризових питань 
  • +38 (096) 078-84-33 для зв'язку ТОТ через Viber, Telegram, WhatsApр, 
  • +38 (044) 350-15-48 для міжнародних дзвінків
  • Скористайтесь чат-ботом @helpingtoleave_bot або ж окремими маршрутами для евакуації, які радить Мінреінтеграції.

-Ви хочете повідомити Штабу Збройних Сил України про пересування російських військ, диверсантів та техніки:

-Ви хочете отримати соціальну допомогу потерпілим від війни: інформація про виплати, допомогу та отримання статусу внутрішньо переміщеної особи:

-Ви хочете отримати компенсацію за зруйноване під час війни майно:

  • Із заявами на компенсацію за зруйноване чи пошкоджене майно треба звертатися до органів місцевого самоврядування, ВЦА (військово-цивільної адміністрації) або ЦНАПів за місцем розташування житла. Перелік ЦНАПів, що працюють під час війни, доступний на інтерактивній карті, яка регулярно оновлюється Міністерством цифрової трансформації.
  • Заявку на компенсацію зруйнованого житла можна подати й через мобільний додаток “Дія”, обравши у меню “Послуги” пункт “Пошкоджене майно” та заповнивши відповідну форму.

 

Бережіть себе, дотримуйтесь усіх правил безпеки та будьте максимально обережними під час стабілізаційних заходів!

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка