USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Україна як транзитер наркотиків до ЄС": СБУ від початку великої війни знешкодила понад 60 злочинних груп

Серед затриманих – двоє експосадовців підрозділу Національної поліції по боротьбі з наркозлочинністю
наркотики 06.02.23_1

Ілюстративне фото

Джерело: ДБР

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України нейтралізувала понад 60 організованих угруповань, які, зокрема, займалися контрабандою важких наркотиків до Євросоюзу через Україну. У зловмисників вилучили оптові партії товару майже на 2 млрд гривень, розповіли в пресслужбі відомства.

Низку важливих спецоперацій СБУ провела щодо учасників російської злочинної організації "Хімпром". За координації російських спецслужб цей наркосиндикат ще з 2014 року намагається розгорнути свою діяльність в Україні.

"Злочинна організація характеризується чіткою ієрархічною структурою та безумовним виконанням вказівок своїх керівників, які переховуються від правосуддя у Мексиці. Розгалужена мережа учасників "Хімпрому" по всьому світу нараховує майже 1 тис. осіб, які щомісяця забезпечують нелегальні прибутки наркокартелю у розмірі понад 2 млн доларів", – йдеться в повідомленні.

У серпні 2023 року в Київській та Сумській областях Служба безпеки України знешкодила "філію" "Хімпрому". Серед затриманих – двоє експосадовців підрозділу Національної поліції по боротьбі з наркозлочинністю, які входили до складу російського наркосиндикату.

Новини за темою: Пересилали наркотики в кавових машинах: Викрито міжнародну злочинну наркоорганізацію

Зловмисники облаштували на території обох регіонів дві потужні нарколабораторії, які забезпечували промислове виробництво заборонених речовин для продажу в Україні та ЄС.

"Під час обшуків у зловмисників вилучили 23 тонни прекурсорів (речовин для виготовлення наркотиків, – ред.) і майже 150 кг готових психотропів", – додали правоохоронці.

Загалом в результаті багатоетапних реалізацій Служби безпеки за цей час:

  • затримано і повідомлено про підозру 89 наркоділкам;
  • 34 організатори та активні учасники наркоугруповань отримали реальні терміни тюремного ув’язнення.

Тож завдяки оперативному реагуванню Служби безпеки, вдалося запобігти створенню транскордонних каналів "безперебійних" поставок заборонених речовин до Євросоюзу.

Наркотрафік з Ірану

До прикладу, у жовтні 2023 року СБУ спільно з правоохоронними органами Румунії ліквідувала контрабандний наркотрафік з Ірану до європейських країн.

У результаті комплексних заходів в Одесі затримали учасників міжнародного угруповання, які намагалися переправити до Євросоюзу майже 200 кг іранського героїну під виглядом експорту фініків.

"Крім того, наприкінці серпня цього року СБУ затримала чотирьох наркоділків, які завезли із Східної Азії в Україну дві тонни заборонених речовин. Це були прекурсори для виробництва особливо небезпечних психотропів – PVP та мефедрону, які зловмисники перевозили під виглядом будівельних сумішей. Надалі фігуранти планували переправити "товар" до ЄС для продажу через власних наркодилерів", – зазначили у спецслужбі.

За викритими фактами тривають комплексні заходи для встановлення всіх осіб, причетних до міжнародного наркобізнесу, і їхнє притягнення до відповідальності.

Новини за темою: Перевозили іранський героїн у фініках: СБУ спільно з європейськими колегами перекрила масштабний канал контрабанди

Наркотрафік з Еквадору

У липні у Львові правоохоронці викрили та нейтралізували транснаціональний канал збуту кокаїну з Еквадору. В Україну наркотовар привозили з Європи. Займався цим зокрема колишній поліціянт.

Так, правоохоронці затримали одного з учасників групи під час отримання 135 тисяч доларів в обмін на 3,3 кілограма наркотовару. Ним виявився 42-річний мешканець Львівщини, який до 2021 року проходив службу на посаді дільничного офіцера поліції.

"Колишній поліціянт спільно з іншими учасниками організованої злочинної групи нелегально привозили в Україну еквадорський кокаїн з країн Європи та розповсюджували його через перевірених дилерів винятково гуртовими партіями. Підозрюваний перебував у змові з громадянами країн Євросоюзу та службовцями митних постів, завдяки чому він мав змогу провозити наркотичні речовини через сухопутний кордон із Польщею у Львівській області", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: В Україні діяла міжрегіональна банда наркоторговців, які збували товар в низці областей та на прифронтових територіях
Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали