USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Витік інформації та безповоротність покарання: Чому нардепи не повернули е-декларації, розповідає адвокат Борис

Втім, повернення е-декларацій – необхідне, зауважує правник
е-декларації

Е-декларації

Джерело: відкриті джерела

Повернення декларування та е-декларацій має бути, оскільки в цьому зацікавлені наші західні партнери. До того ж українське суспільство має високий запит на справедливість. Втім, є фактори, через які нардепи не повернули е-декларування. До прикладу, чиновники можуть побоюватися витоку інформації, пояснив в ефірі UWN керуючий партнер адвокатського об’єднання "Відар" Станіслав Борис.

Адвокат пояснює, що декларуванню підлягають топчиновники, особи, які приймають значні рішення в державі. Відтак, є побоювання з приводу можливих "прильотів" за місцем проживання посадовців, оскільки в декларації вказується фактичне місце проживання осіб.

"Ворог так чи інакше зможе отримати або злити інформацію з приводу місця проживання, перебування тих чи інших осіб високопосадовців. Відповідно (вони, – ред.) переживають, побоюються за власне життя, здоров’я. На жаль, випадки, що стосуються витоку інформації, мали місце в минулому, і це – основний критерій побоювання. Але, якщо додатково приділити більшу увагу саме забезпеченню безпеки інформаційних даних, я думаю, що це побоювання можна виключити", – пояснив Борис.

Іншим фактором невідновлення е-декларування, на думку правника, може бути й те, що таким чином чиновники можуть приховувати статки, які набули під час війни.

"Наступний момент, який дуже важливий, – це безповоротність покарання. І ми бачимо доволі потужну роботу Вищого антикорупційного суду в цій частині, зокрема – ухвалення вироків про притягнення до відповідальності за недостовірне декларування або, відповідно, недекларування. Вироки встановлюються, набувають законної сили, осіб включають в відповідний реєстр корупціонерів і покарання є. Такі вироки непоодинокі. Мабуть, в тому числі дійсно є якісь певні побоювання", – додав він.

Е-декларування: Бути чи не бути?

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і введення в країні воєнного стану з українських посадовців тимчасово зняли обов'язок декларувати статки.

Наразі декларування відбувається на добровільній основі. Згідно з даними НАЗК станом на 17 квітня 2023 року, які публікував рух "ЧЕСНО", декларації за 2021 рік добровільно подали лише 8% народних депутатів, а за 2022 рік таких парламентарів вдвічі менше – 4%.

Втім, сьогодні, 5 вересня, Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про повернення декларування. "За" відповідне рішення проголосували 329 нардепів.

Відзначимо, що даний проєкт закону прийнято з низкою правок. Зокрема, уточнюється перелік посадових осіб, які підпадають під антикорупційне законодавство. Також нардепи підтримали те, що якщо вказали майно в одному розділі, а не вказали в іншому, – це не вважається злочином.

А от правка про відкриття одразу публічних е-декларацій в законопроєкті про електронне декларування не набрала достатньої кількості голосів. Тут лише 199 голосів "за" з 226 необхідних.

Раніше в НАЗК зазначали, що після відкриття е-декларацій українці не побачать там інформації – відомості будуть пустими. Чому так може статися – дізнавайтеся за цим посиланням.

Читайте також:
Дружина голови кібербезпеки СБУ купила квартиру, яка коштує понад 20 млн гривень Дружина голови кібербезпеки СБУ купила квартиру, яка коштує понад 20 млн гривень
Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів
Фінансові звіти за 2023 рік подали лише чверть політичних партій Фінансові звіти за 2023 рік подали лише чверть політичних партій
Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення? Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення?