USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні повертають е-декларування, але в документах ми нічого не побачимо: В НАЗК пояснюють, чому так може статися

Вся річ у тому, що ВР пропонує змінити правила декларування та закрити відомості, що можуть нести загрозу життю і здоров’ю наших військових
е-декларації

Е-декларації

Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада підтримала законопроєкт про повернення е-декларування. Документ передбачає, що особи, які у 2022–2023 роках не подавали е-декларації, повинні подати їх протягом 90 календарних днів після набрання чинності закону. Втім, після відкриття е-декларацій українці не побачать там інформації – відомості будуть пустими.

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков пояснює, що вся річ у тому, що ВР пропонує змінити правила декларування.

"Відновлення декларування в тому вигляді, який запропоновано в цій редакції законопроєкту, дійсно зумовить відкриття реєстру та подання до нього декларацій. Проте вони будуть порожні. У них ми нічого не побачимо", – зазначає Новіков.

Чому так може статися?

По-перше, Верховна Рада пропонує змінити правила декларування. Так, пропонується не декларувати об’єкти, ринкова вартість користування якими є меншою ніж 50 неоподаткованих мінімумів. Тобто менше ніж 133 тисячі гривень. Це, за словами очільника НАЗК, призведе до того, що будь-який декларант може оцінити вартість користування об’єктом декларування на суму менше ніж 133 тисяч гривень. У результаті суспільство ніколи не побачить об’єкти, які перебувають у користуванні декларантів.

"Крім того, ми знаємо, що корупціонери часто оформлюють нерухомість та транспортні засоби не на себе, а на інших осіб, тобто ми не зможемо притягти їх до відповідальності за те, що вони не внесли відомості в декларацію за користування цими об’єктами. Для корупціонерів це дуже вигідно, але невигідно для більшості доброчесних декларантів", – уточнює він.

Новіков пояснює: близько 800 тисяч осіб змушені будуть у якийсь спосіб провести оцінювання ринкової власності права користування. Але у Верховної Ради немає відповіді на питання, як провести об’єктивне оцінювання ринкової вартості. Методик і грошей на це також немає.

"Тобто, з одного боку, це  загроза для доброчесних людей, з іншого  дуже зручний інструмент зловживання для корупціонерів", – відзначають в НАЗК.

По-друге, законопроєкт передбачає відкриття доступу до Реєстру декларацій з одночасним закриттям відомостей, що може нести загрозу життю і здоров’ю наших військових. Але технічної можливості це зробити саме зараз у НАЗК немає, зазначив очільник відомства. Оскільки ні у Генерального штабу, ні у Служби безпеки, ні у Прикордонної служби, ні у Головного управління розвідки немає бази даних таких суб’єктів та членів їх сімей. 

"Крім того, розділ декларації "Доходи", в якому має зазначатися джерело доходу, – це, наприклад, військова частина. Якщо ми закриємо розділ "Джерело доходу", то дані до цього розділу будуть просто беззмістовними. Такі дані для журналістів і громадян не матимуть ніякого значення", – пояснює він.

Ще є ініціатива закрити доступ до відомостей про населені пункти, де розміщене те чи інше майно, і зазначати тільки область. Проте такий публічний доступ також не буде корисним для громадян і журналістів.

Парламент також пропонує позбавити НАЗК права надавати роз’яснення щодо декларування. Але, додає Новіков, вони є вкрай важливими для всіх державних службовців, місцевих депутатів, працівників органів місцевого самоврядування.

"Наприклад, на початку повномасштабного вторгнення НАЗК надало роз’яснення, що кошти, які надходять на карткові рахунки декларантів у вигляді волонтерської допомоги і витрачаються саме на це, декларувати не потрібно. Після позбавлення НАЗК права надавати роз'яснення всі декларанти, отримавши кошти по волонтерській лінії, будуть під загрозою адміністративної й кримінальної відповідальності, оскільки це питання залишиться неврегульованим", – заявляє очільник НАЗК.

Чого ж очікувати?

Новіков розповідає, що нещодавно голова комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна провела узгоджувальну нараду з представниками Сил безпеки й оборони. На початку тижня вони мають надати свої пропозиції стосовно того, як повинен виглядати текст закону до другого читання з урахуванням того, щоб дані декларацій не були використані ворогом для знищення захисників України, їхніх близьких або як база для потенційних колаборантів на окупованих територіях.

А тому нині у відомстві лише сподіваються, що всі їхні пропозиції і Збройних сил України до другого читання будуть враховані.

"Щоб, з одного боку, ми відновили обов’язок подання декларацій, забезпечили його публічність, а з іншого – врахували усі безпекові чинники. І важливо, щоб все це було зроблено не пізніше вересня", – наголошує очільник НАЗК.

Як зараз відбувається декларування

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і введення в країні воєнного стану з українських посадовців тимчасово зняли обов'язок декларувати статки.

Вже 22 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський схвалив петицію, яка вимагає відновити обов'язок депутатів та інших посадовців декларувати свої статки.

Наразі декларування відбувається на добровільній основі. Згідно з даними НАЗК станом на 17 квітня 2023 року, які публікував рух "ЧЕСНО", декларації за 2021 рік добровільно подали лише 8% народних депутатів, а за 2022 рік таких парламентарів вдвічі менше – 4%.

Читайте також:
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів