USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення?

До прикладу, за звітний період 2023 року публічні службовці подали лише понад 664 тис. декларацій, за 2019 рік цифра сягала 909 тисяч декларацій
Декларації
ТОП-10 порушень у деклараціях
Джерело: відкриті джерела

В Україні щороку подається все менше електронних декларацій й за час повномасштабного вторгнення цей показник суттєво знизився. До прикладу, якщо за 2019 рік цифра сягала 909 тисяч декларацій, то за звітний період 2023 року публічні службовці подали лише понад 664 тис. декларацій, розповіли в Національному агентстві з питань запобігання корупції на запит UWN.

Тенденція до зниження

В НАЗК говорять, що за 2021-й та 2022 роки публічні службовці подали 1 млн 457 тис. декларацій, з них за 2021 рік – 744,6 тис., за 2022 рік – 712,9 тис. За звітний період 2023 року публічні службовці подали лише понад 664 тис. декларацій.

А от у попередні роки, до повномасштабного вторгнення Росії, кількість поданих декларацій була більшою: за 2020 рік було подано майже 792 тис. декларацій (щорічних та після звільнення), за 2019 рік – 909 тисяч.

Новини за темою: Держслужбовцям спростили подання декларацій до НАЗК: Тепер вони можуть робити це через "Дію"

В чому причина?

"Це певною мірою може пояснюватись можливістю відтермінування для окремих декларантів обов’язку подати декларацію до завершення/скасування воєнного стану", – пояснюють в агенстві.

Зазначимо, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і введення в країні воєнного стану з українських посадовців тимчасово зняли обов'язок декларувати статки. Тоді ж декларування відбувалося на добровільній основі. 

Згодом, 5 вересня минулого року Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про повернення декларування. "За" відповідне рішення проголосували 329 нардепів. Відзначимо, що даний проєкт закону прийнято з низкою правок. Зокрема, уточнюється перелік посадових осіб, які підпадають під антикорупційне законодавство. Також нардепи підтримали те, що якщо вказали майно в одному розділі, а не вказали в іншому, – це не вважається злочином.

Подаються з помилками

Втім, й ті декларанти, що подають декларації, допускають в них низку помилок.

Найпоширенішими з них, розповідають в Нацагентстві, є приховування інформації про нерухомість та транспортні засоби, які належать декларантам чи членам сім'ї, або ж – приховування вартості об’єктів декларування, при цьому така інформація вказана в первинних документах про набуття права власності.

Також є випадки, коли декларанти зазначають розмір фактично виплаченого, а не нарахованого (з податками) доходу, або ж не зазначають доходи, отримані у вигляді подарунків у негрошовій формі (будинок, автомобіль тощо), прощеного боргу.

Але за "помилки" доведеться відповідати.

"Так, зазначення у декларації недостовірних відомостей тягне за собою дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність. Зокрема, за декларування недостовірних відомостей", – наголошують у відомстві.

До прикладу, якщо помилка без грошового вираження – декларант нестиме дисциплінарну відповідальність.

За недостовірні відомості на загальну суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (ПМ) – передбачено накладення штрафу. А от за недостовірні відомості на загальну суму більше ніж 500 ПМ передбачена кримінальна відповідальність – відповідальність у виді штрафу або громадських робіт, або обмеження волі, або позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Декларації перевірить ШІ

До того ж нині Національне агентство з питань запобігання корупції змінило підхід до перевірки декларацій державних службовців. Тепер до процесу будуть залучати штучний інтелект.

Як зазначив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник, раніше агентство мало обов'язково щороку перевіряти декларації всіх топпосадовців. У першу чергу йшлося про президента, міністрів, нардепів, суддів Конституційного суду України та Верховного суду. 

"Понад 99% декларацій були не охоплені системним контролем НАЗК, а перевірка службовців інших посад була можлива лише за зверненням громадян, матеріалами журналістських розслідувань або у межах співпраці з правоохоронними органами. Як результат, ми не реалізовували очікування суспільства з перевірок декларацій", – зазначив він.

Проте цю систему вдалося змінити.

"Всі подані декларації будуть проходити оцінку ризиків, ті декларації, які матимуть найменший показник рейтингу ризику та можуть бути перевірені автоматизовано, зможуть бути перевірені за допомогою штучного інтелекту – механізму автоматизованої перевірки", – зазначив Ситник.

Читайте також:
Дружина голови кібербезпеки СБУ купила квартиру, яка коштує понад 20 млн гривень Дружина голови кібербезпеки СБУ купила квартиру, яка коштує понад 20 млн гривень
Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів
Фінансові звіти за 2023 рік подали лише чверть політичних партій Фінансові звіти за 2023 рік подали лише чверть політичних партій
Кличко задекларував 1 млн гривень доходів за 2023 рік Кличко задекларував 1 млн гривень доходів за 2023 рік