USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вибух у Шевченківському суді: Ексбоєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк два роки робив вибухівку в СІЗО

Слідство вважає, що підозрюваний планував підірвати її в приміщенні суду і втекти, скориставшись панікою
Шевченківський районний суд
Джерело: відкриті джерела

Колишній боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк, який влаштував вибух у Шевченківському суді Києва 5 липня, протягом двох років у кустарний спосіб виготовляв вибухівку в СІЗО для втечі. Про це в ефірі телемарафону розповіла радниця зі стратегічних комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян.

У ДБР зазначили, що Гуменюк довго готувався до втечі. Спільники передавали йому до Київського СІЗО речовини, з яких він зміг самостійно виготовити так званий пояс шахіда та кілька саморобних вибухових пристроїв. Складові потрапляли до слідчого ізолятора невеликими порціями під виглядом ліків.

Слідство припускає, що підозрюваний планував влаштувати вибух у приміщенні суду і втекти, скориставшись панікою.

За фактом події підозру виписали трьом співробітникам ДУ "Київський слідчий ізолятор" і двом військовослужбовцям Нацгвардії. Їм інкримінують службову недбалість і порушення статутних правил вартової служби або патрулювання.

За даними слідства, 5 липня 2023 року підозрювані етапували підсудного до Шевченківського районного суду, але не проводили його особистого обшуку та не перевіряли речі.

Нагадаємо, 5 липня у будівлі Шевченківського райсуду столиці Ігор Гуменюк підірвав себе вибухівкою. Його звинувачували у теракті під Верховною Радою у серпні 2015-го, коли загинули четверо нацгвардійців. Він провів у СІЗО майже вісім років.

Його адвокат Олександр Свиридовський в ефірі UWN розповів, що у Гуменюка був пригнічений стан через довгий термін перебування в СІЗО.

Пізніше в Раді суддів зазначили, що випадок у Шевченківському районному суді міста Києва викрив низку проблем у процедурних питаннях Кримінального процесуального кодексу України.

Читайте також:
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві
Під Одесою вибухнув автомобіль із представниками Української добровольчої армії Під Одесою вибухнув автомобіль із представниками Української добровольчої армії
Теракт на Закарпатті влаштував депутат від Теракт на Закарпатті влаштував депутат від "Слуги народу": Хто він і які мотиви міг переслідувати. Оновлено
Загибель помічника Залужного: Офіцеру з апарату головнокомандувача ЗСУ повідомили про підозру Загибель помічника Залужного: Офіцеру з апарату головнокомандувача ЗСУ повідомили про підозру