USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вибухи у суді Києва: ДБР вивчає обставини трагедії, зокрема ймовірну службову недбалість

За попередньою інформацією, Ігор Гуменюк підірвав себе
Шевченківський районний суд
Джерело: відкриті джерела
Працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо обставин вибухів у Шевченківському районному суді Києва та причин, які призвели до трагедії. Про це повідомила пресслужба Держбюро розслідувань.

Там кажуть, що для "швидкого і неупередженого" з’ясування обставин події підключені "кращі слідчі". Зокрема, вони будуть розслідувати, яким чином до суду потрапила вибухівка, хто сприяв замаху на правоохоронців, а також якість виконання конвоєм Нацгвардії та службовцями СІЗО своїх обовʼязків.

У ДБР кажуть, що кримінальне провадження розслідується за:

  • ч. 3 ст. 15 Кримінального кодексу України (замах на кримінальне правопорушення);
  • ч. 5 ст. 27 ККУ (види співучасників);
  • ст. 348 ККУ (посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця);
  • ч. 4 ст. 426 ККУ (бездіяльність військової влади);
  • ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість).

Раніше

Обвинувачений, який влаштував вибухи в суді в Києві, загинув на місці — попередньо, підірвав себе, повідомив міністр внутрішніх справ Клименко. 

Під час штурму приміщення поранені двоє бійців КОРДу. Їхні життя врятували щити, з якими рухалися спецпризначенці.

У Національній гвардії розпочато службове розслідування за фактом подій, які трапилися у Шевченківському суді.

"Розслідування розпочате для всебічного та об'єктивного встановлення всіх обставин події, що трапилась, зокрема щодо правильності дій особового складу варти НГУ, яка здійснювала конвоювання підсудного до суду", - йдеться у повідомленні МВС.

Що відомо про постраджалих? 

"Попередньо встановлено, що обвинувачений, якого доставили в суд для участі у судовому засіданні, перебуваючи у вбиральні, вчинив спробу втечі з-під варти. При цьому він використав невстановлений вибуховий пристрій", — кажуть у генпрокуратурі.

Вже розпочато досудове розслідування за фактом спроби втечі підсудного з-під варти, вчинене способом небезпечним для життя багатьох людей (ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 393 Кримінального кодексу України).

Що відомо про вибухи біля будівлі суду? 

Вибух пролунав 5 липня о 17:20. За попередньою інформацією, військовослужбовці конвойної служби Нацгвардії привезли до приміщення суду столиці привезли підсудного, який з невстановлених обставин підірвав у вбиральні вибуховий пристрій.

За даними ЗМІ, вибухівку підірвав Ігор Гуменюк. Його звинувачують у теракті під Верховною Радою у серпні 2015-го, коли загинули четверо нацгвардійців.

Читайте також:
Вибух у Шевченківському суді: Ексбоєць батальйону Вибух у Шевченківському суді: Ексбоєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк два роки робив вибухівку в СІЗО
Вибухи у Шевченківському райсуді столиці: Кримінальні справи, які тягнуться понад 5 років, будуть переглянуті Вибухи у Шевченківському райсуді столиці: Кримінальні справи, які тягнуться понад 5 років, будуть переглянуті
Адвокат Гуменюка, який підірвав себе у Шевченківському райсуді, розповів про його мотиви Адвокат Гуменюка, який підірвав себе у Шевченківському райсуді, розповів про його мотиви