USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вперше в історії: В Україні за рік кількість офіційних безробітних зменшилась більш ніж у два рази

Офіційна кількість зареєстрованих безробітних нині складає 97,3 тисячі, серед яких 72,1 – жінки
Кількість безробітних зменшилась
Джерело: відкриті джерела

Кількість офіційних безробітних в Україні впала до чергового історичного мінімуму. Так, зокрема, кількість зареєстрованих безробітних у жовтні цього року впала до 97,3 тисячі, серед яких 72,1 тисячі – жінки. За офіційними даними, рік тому в Україні було 239,1 тисячі безробітних, пише НБУ.

Змінилась за рік і кількість українців, які отримують допомогу по безробіттю. Їх стало у понад п'ять разів менше. Відтак, кількість зареєстрованих безробітних українців, які отримують допомогу з безробіття, впала за рік зі 194,7 (у 2022-му) до 38,6 тис. осіб (у 2023 році).

Додамо

Ринок праці в Україні дійсно дуже змінився після 24 лютого 2022 року. За розрахунками ООН, з країни виїхало 6,2 мільйона біженців. Ще понад 1 мільйон громадян стали на захист країни та не беруть активної участі в економічній діяльності, розповідають дослідники.

Водночас після завершення війни потреба у робочих руках зростатиме ще сильніше. В уряді вже заявляють про те, що Україна відчуватиме брак мільйонів працівників у найближчі роки, а з початком повоєнної відбудови ця цифра лише зростатиме.

Чи є дефіцит кадрів?

В Державному центрі зайнятості наприкінці жовтня зазначали, що зі зростанням кількості вакансій поступово загострюється дефіцит кадрів за окремими професіями. За даними фахівців, враховуючи значні обсяги міграції населення за кордон, ринок праці вже найближчим часом зіткнеться з дефіцитом робочої сили.

"Наразі у Львівській області та м. Києві кількість вакансій суттєво перевищує чисельність осіб, які шукають роботу за сприяння служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається у переробній промисловості та будівництві", – уточнюють у відомстві.

Також в Держцентрі зайнятості додають, що сьогодні на одне вільне робоче місце в середньому по Україні претендує два шукачі роботи (на цю ж дату минулого року – дев'ять людей).

Раніше ми повідомляли, що в Україні зафіксували рекордну кількість вакансій від початку повномасштабного вторгнення. Найчастіше шукали SMM-ників та шиномонтажників.

Читайте також:
В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини
Найзатребуванішими через десятиліття в Україні будуть інженери й техфахівці для відновлення ОПК, – заступниця міністра економіки Найзатребуванішими через десятиліття в Україні будуть інженери й техфахівці для відновлення ОПК, – заступниця міністра економіки
Німеччина намагається зробити свій ринок праці доступнішим для українців: Роботодавці послаблять низку вимог Німеччина намагається зробити свій ринок праці доступнішим для українців: Роботодавці послаблять низку вимог
Більшість компаній наступного року планують розширювати штат та підвищувати зарплати, – ЄБА Більшість компаній наступного року планують розширювати штат та підвищувати зарплати, – ЄБА