USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Найзатребуванішими через десятиліття в Україні будуть інженери й техфахівці для відновлення ОПК, – заступниця міністра економіки

Крім цього, за словами Бережної, будуть потрібні медичні працівники
інженери
Ілюстративне фото
Джерело: АрміяInform

У наступні 10 років в Україні найбільш затребуваними будуть інженери й технічні фахівці для відновлення оборонно-промислового комплексу (ОПК) та розвитку вітчизняних військових технологій. Про це повідомила на міжнародному форумі "Людський капітал: навички для майбутнього" заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна. 

За її словами, у відомстві "вже сформували своє враження і свої висновки щодо того, хто буде потрібен".

"Також знаємо, які будуть ключові навички, спеціальності та професії в наступне десятиліття. І доходимо висновку, що найбільш затребуваними будуть інженери та технічні спеціалісти для відновлення оборонно-промислового комплексу та розвитку вітчизняних військових технологій. Нам потрібні будуть військові фахівці всіх спеціальностей. Що дуже важливо, нам будуть потрібні випускники STEM-освіти (наука, технологія, інженерія, математика)", – сказала чиновниця.

Крім цього, за словами Бережної, будуть потрібні медичні працівники, включно з реабілітологами та психологами. А також фахівці енергетичної галузі, з публічної політики та будівельної галузі, зокрема архітектори, проєктувальники, інженери.

Новини за темою: Звільнень українських айтівців стає більше, майже половина боїться втратити роботу, – результати опитування

Дещо про професії зараз

В Україні підприємства почали залучати жінок на чоловічі посади. Про це свідчать результати дослідження трендів на ринку праці, проведеного Конфедерацією роботодавців України. Зазначається, що після повномасштабного вторгнення стрімко зростає роль жінок в економіці.

"Після мобілізації чоловіків до ЗСУ на середніх та великих підприємствах виник значний дефіцит кадрів, тому на вакантні місця переводять жінок. Така практика існує у сферах металообробки та переробки агропродукції на виробництвах з високим рівнем автоматизації, якщо можна швидко провести перенавчання. Часто робота на новій посаді потребує від жінок виконання певних фізичних навантажень. Така практика шириться, зокрема, у меблевій промисловості", – йдеться у дослідженні.

Серед інших нових трендів у Конфедерації роботодавців України відзначили втричі вищий інтерес до заснування бізнесу серед ветеранів, ніж серед пересічних українців.

Новини за темою: В Україні виник дефіцит робочої сили: Причинами називають еміграцію та мобілізацію

Разом з тим український бізнес зумів адаптуватися до великого спектра проблем: від зруйнованих логістичних ланцюжків до енергетичного терору. Однак на шляху цього відновлення постає нове випробування – брак кадрів, адже українські підприємці все частіше скаржаться на складнощі у пошуку працівників, свідчать дані опитувань.

Так, дані агрегаторів з пошуку роботи свідчать про падіння кількості активних шукачів роботи, яке відбувається одночасно з ростом кількості вакансій.

Попит на вакансії

Також в Україні продовжується зростання кількості вакансій. У вересні показник сягнув 105 тисяч і став найбільшим від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє Опендатабот.

Зазначається, що 62% пропозицій про роботу в Україні у вересні припадали на п'ять регіонів. У переліку –  Київщина, Дніпропетровщина, Львівщина, Одещина та Харківщина.

Раніше у Держслужбі зайнятості розповіли про актуальні вакансії та зарплати.

Зазначалося, що в Україні на ринку праці найбільше спостерігається попит на такі вакансії, як продавець-консультант, водій та менеджер з продажу. Найбільше працівників шукали у Києві та області, а також у Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот