USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітніх. В Українському ветеранському фонді пояснили причини

Самі ветерани кажуть, що їм психологічно некомфортно повертатися у середовище цивільних на попереднє місце роботи
ветеран
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Нині близько 30% українських ветеранів мають статус безробітних. І це, зокрема, через психологічний дискомфорт від повернення у цивільне середовище, пояснила заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду (УВФ) Каріна Дорошенко.

За її словами, роботодавці все ж таки  хочуть приймати ветерана на роботу, бо той має хороші лідерські якості, стресостійкість, витривалість, вміння знаходити рішення.

"Це дуже хороша компетенція в проєктній діяльності. Але, попри це, бачимо з досліджень, що зараз близько 30% ветеранів мають статус безробітного", – зауважила заступниця виконавчого директора УВФ.

І причини можуть бути різні, говорить Дорошенко. До прикладу, одна з тих, яку називають ветерани, – їм психологічно некомфортно повертатися у середовище цивільних на попереднє місце роботи. Адже військові звикають підпорядковуватися своєму командиру й працювати зі своїми побратимами.

Однак деякі ветерани готові відкривати власну справу й запрошувати побратимів на роботу. Втім, є й ті, хто хоче працювати як найманий робітник – нині є великий запит на робітничі професії.

"Роботодавцям, зокрема великим корпораціям, треба розробляти на своїх підприємствах форми адаптації. Уже кілька установ працюють над цим. Треба вміти знаходити ці можливості для ветерана, користуватися новим досвідом, показати йому, як з військової кар'єри в цивільне життя можна адаптувати свої компетенції", – зазначила Дорошенко.

Новини за темою: Чому іноді воїни не хочуть повертатися до дружин в мирне життя? Психолог пояснила та дала поради, як діяти жінкам

Громади готують до повернення ветеранів у цивільне життя

У листопаді 2023 року запустили Всеукраїнський проєкт із підготовки громад до повернення ветеранів та ветеранок у цивільне життя. 

Організатори кажуть, що одним із головних завдань проєкту є інформаційно зламати міфи про ветеранів, змінити дизайн мислення голів громад для того, щоб вони бачили перспективу у людях, які повертаються з фронту. Так, у ході проєкту 100 голів громад та старост сіл з усієї України пройдуть навчання з розробки та реалізації ветеранських політик. Проєкт триватиме рік.

Також в Україні презентували інтерактивну карту ветеранських бізнесів. Метою цього проєкту є посилення ветеранів через бізнес, підтримка їхньої підприємницької діяльності та адаптація до мирного життя.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики