USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Вони боронять наше небо від російського зла. Як працюють зенітні ракетні війська ПС ЗСУ

Повітряні сили ЗСУ _5
Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Зенітні ракетні війська Повітряних Сил ЗСУ, які є частиною ППО, вже майже 500 днів тримають небо над нами. 24/7 бійці готові будь-якої миті нищити ворожі ракети та дрони. За майже 1,5 року широкомасштабної війни вони досягли такої майстерності, що вже можуть прораховувати тактики росіян. Про роботу ЗРВ з перших годин повномасштабного вторгнення, про те, як ППО знищує ворожі ракети та дрони, про емоції бійців після збиття першого "Кинджалу" та захист Києва з повітря UWN розповіла речниця повітряного командування "Центр" Повітряних Сил підполковник Любов Киналь. 

Як почалася велика війна для ЗРВ

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Бійці зенітних ракетних військ з 2014 року боронили країну на Сході, але ані вони, ані командування не на мить не сумнівалися, що вторгнення Росії не буде локальним, і з часом агресор намагатиметься захопити нові і нові території. Тож до великої війни готувалися: проводилися численні командно-штабні, тактико-спеціальні, льотно-тактичні навчання з залученням бригад тактичної авіації, радіотехнічних і зенітних ракетних військ; маневри з передислокації техніки та літаків на запасні позиціі та оперативні аеродроми.

З перших годин повномасштабного вторгнення стало зрозуміло – ворог вкрай небезпечний та підступний.

"Одночасно були атаковані і обстріляні крилатими ракетами всі наші частини та підрозділи. Була часткова втрата зв’язку, ворог намагався знищити нашу систему ППО, наносилися масовані удари по інфраструктурі летовищ. Ворог виснажував наші війська,  застосовував авіацію, здійснював пуски крилатих ракет вдень та вночі. А ще бажав посіяти паніку серед населення поширюючи фейкові повідомлення на своїх застосунках про наступ ворожих військ та роботу ДРГ. Але воїни Повітряних Сил мали достатню підготовку, тому діяли професійно.

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Ніхто у світі не мав такого супротивника, адже ворог сильний і ми не могли його недооцінювати, так триває і до цього часу. Сталося те, що сталося. І сьогодні ми продовжуємо тримати оборону нашої країни.

Ще до війни ми відпрацювали комплекс дій, що дало нам в перші години можливість тримати удар і прийняти правильні рішення, інколи нестандартні. Зараз вже можемо стверджувати наскільки високий професіоналізм і вмотивованість були присутні у кожного бійця.

Завдячуючи героїзму військових льотчиків вдалось вивести з під удару та передислокувати літаки, чим змогли продовжити боротьбу за нашу свободу і нашу майбутню перемогу.

В перші години повномасштабного вторгнення була значно пошкоджена техніка, але наші хлопці в короткий час відновлювали і зенітні ракетні комплекси, і радіолокаційні станції, і літаки. Були донори, була техніка з якої можна було брати деякі деталі, ми відновили ЗРК, поставили їх у стрій, але головне, що ми зберегли особовий склад. І почали бити ворога з С-300, "Буків" та іншого озброєння", - розповідає Любов Киналь.

Перша західна техніка

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

А вже восени 2022 року 96-та Київська зенітна ракетна бригада почала отримувати першу західну техніку - NASAMS та IRIS-T. На той час це суттєво посилило нашу ППО.

"Наші хлопці перенавчилися за кордоном, і коли вони приїхали й почали застосування, ми раділи неймовірно, тому що були приголомшливі результати. Ми почали просуватися в цьому плані, але потребували захисту неба ще більше. Тоді про Patriot ми могли лише мріяти. Агресор намагався заморозити взимку, запускаючи дрони-камікадзе по енергетичній інфраструктурі та інших об’єктах, але ми відновилися і не замерзли, хоч якийсь часі були без тепла і світла", – каже Любов Киналь.

Проте перемовини із західними партнерами просувалися вперед і бійці пройшли навчання на Patriot, Україна отримала сам комплекс, потім надійшов ще один які зараз успішно захищають нашу краіну.

"Важливо посилити нашу систему ППО, ми потребуємо ще більше комплексів, щоб закрити небо, оскільки літо дуже швидко промайне і є вірогідність, що зимою ворог почне знов атакувати саме інфраструктуру країни, АЕС, ГЕС і т.д. На сьогодні ми потребуємо додаткового захисту неба, щоб протистояти ракетам та "шахедам", – додає речниця повітряного командування "Центр".

Зараз ворог, не отримуючи бажаних результатів на фронті, намагається атакувати мирні міста. Командувач повітряного командування "Центр" генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко відзначає велику щільність ударів ворога. Каже, що інколи хлопці ледь встигають перезаряджати пускові установки. Ворог атакує як крилатими ракетами морського базування, так і авіацією. Атакують і "Калібрами", і крилатими ракетами Х-101, Х-555, "Іскандерами", "Кинджалами".

"Сьогодні тільки завдяки тому, що у нас є навчені, вмотивовані воїни, ввірена нам техніка від іноземних партнерів, це надає змогу збивати ці ракети і протистояти таким чином в повітряному просторі ворожим ударам. Західна техніка показала гарний результат при таких щільних обстрілах. Crotale, NASAMS, IRIS-T і до Patriot  – це комфортна техніка, на якій комфортно працювати. Є автомат, полуавтомат, де може бути відсутній людський фактор, ціль захоплюється автоматично і знищується ворожа ракета.  Але ми працюємо і на техніці  радянських зразків, наприклад, С-300", – додає Любов Киналь.

Наміри росіян вже прораховується наперед

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Сьогодні росіяни продовжують масовані обстріли мирних міст, намагаються завдати максимальної шкоди, полюють на кожен зразок наших ЗРК.

"Вони запускають "шахеди", крилаті ракети, а потім слідом – розвідувальні БПЛА. Вони міксують, роблять щільні масовані комбіновані атаки з різних сторін для того, аби ймовірно отримати позитивний результат. Але ми настільки вже адаптувалися до викликів і загроз, що сьогодні ми вже прораховуємо наперед.

І наше командування, і офіцерський склад роблять усе, щоб збивати усі ворожі цілі і досягати певного результату. А цей результат деколи і 90, і 100%. Тут варто зауважити, що це збиття, а не покриття зони відповідальності. Ми потребуємо більше комплексів, тому що ворог здійснює атаки на гранично малих висотах, вишукує місця. Окупанти програмують, вивчають, оминаючи наші зони виявлення, оминаючи наші зони ураження, йдуть по гирлу Дніпра, гирлу річок, між будинками. Вони мають можливість маневрувати між будинками на висоті 5-7 метрів, потім підійматись вище. І тільки коли вже ракета має влучати, підіймається на певну висоту, де ми вже можемо їх бачити своїми комплексами і вже чи IRIS-T, чи NASAMS, чи Patriot здійснюють пуски і знищують такі ракети", - розповідає речниця повітряного з’єднання і саме тому, в чергове, нагадує громадянам не нехтувати сигналами "Повітряна тривога" і йти в укриття.

Збиття "Кинджалу"

"Наші хлопці роблять усе можливе для захисту цивільного населення і інфраструктури. Так, нам вдалося збити "унікальну" російську ракету "Кинджал". В той день був черговий щільний обстріл і оператори навіть не встигли порадіти. Емоції були ну може хвилину, що є збиття, вони всі обійнялись і працювали далі. Сказали, що святкувати будуть, коли здобудуть повну перемогу і це для них була велика мотивація, тому що вже після того, вони збили ще 6 "Кинджалів". На сьогодні наша зенітна ракетна бригада збила 13 "Кинджалів", - додає Киналь.

Новини за темою: Начштабу дивізіону ЗРВ: Під час останньої ракетної атаки РФ лише два "Кинджали" з шести досягли цілей

Мобільні вогневі групи

Повітряні сили ЗСУ

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Крім того, не останню роль у збитті ворожих повітряних цілей відіграють мобільні вогневі групи. Хлопці знищують і "шахеди", і ракети. Наприклад, один з бійців з будівлі штабу зі Stinger знищив дві ворожі ракети.

"Під час кожної ракетної небезпеки наші мобільні вогневі групи у складі 5-7 чоловік, виїжджають на напрямок  ймовірного прольоту ракет. Вони отримують інформацію і висуваються, це може бути галявина, поле, ті місця, де є хороший огляд неба. На озброєнні у них Stinger, є ЗУ-23-2, "Ігла". Такі групи оснащені великими потужними прожекторами та іншим обладнанням, що дає змогу виявляти ворожі цілі. Є біноклі, є потужні ліхтарі, якими вони підсвічують ворожі цілі, ведуть і збивають. А також ще інформують, якщо ракета летить високо дуже і вони не можуть її збити, то передають інформацію на інші спостережні пункти, де будуть відпрацювання по ворожих цілях", – додає речниця повітряного командування "Центр".

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

*

3 липня в Україні відзначають День Зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ. Подякувати бійцям, які боронять наше небо і без перебільшення наші життя, може кожен. Напишіть привітання на своїх сторінках у соцмережах, тегніть Командування Повітряних сил, хлопцям буде приємно!

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму