USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Відключень світла можна уникнути, але є нюанс, – голова "Укренерго"

Для цього необхідно змінити механізми цінового регулювання
Володимир Кудрицький, голова
Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький
Джерело: відкриті джерела

Відключень споживачів можна уникнути, якщо в енергосистему буде надходити достатній обсяг імпортної електроенергії з Європи. Для цього необхідно змінити механізми цінового регулювання так, щоб імпорт заходив в Україну в години найбільшого споживання, коли не вистачає потужностей українських електростанцій, заявив в інтерв’ю виданню Тelegraf UA голова компанії НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, через цінові обмеження на ринку імпорт в Україну відбувається в години надлишку, коли обмеження штучно тримають ціну на вищому рівні, ніж у Європі, і європейці охоче продають дорожче на нашому ринку, ніж на своєму.

"Така ситуація є неприйнятною та має бути змінена. Зняття обмежень дасть змогу формувати реалістичні ціни, які не обов’язково будуть вищі, ніж зараз. Більш гнучка ціна стратегічно вигідна бізнесу, тому що вона забезпечує більшу стійкість енергосистеми та зменшує ймовірність відключень", – пояснив Кудрицький.

І зауважив, що імпорт "безумовно, спрацював, пом’якшив українцям дефіцит". Нині є хороший шанс лібералізувати все-таки вітчизняний ринок і зробити так, щоб імпорт сам заходив в країну, коли це потрібно енергосистемі.

"А це регулюється ціновим механізмом. Коли енергосистемі треба, коли виникає дефіцит, ціна йде вгору. Заходить імпорт, він знижує ціну. До речі, ще одна важлива деталь: імпорт електроенергії – це не тільки фактор збалансування енергосистеми, це ще й фактор збільшення конкуренції. І дуже хочеться побачити збільшення цієї конкуренції коштом приходу європейських гравців або європейського імпорту", – припустив голова компанії.

Це б знизило концентрацію ринкової влади окремих компаній, розповів Кудрицький.

Новини за темою: Енергомережа України зруйнована на 40–50%. Чи очікувати дефіциту електроенергії влітку

До речі, чи реальною є енергетична стратегія уряду до 2050 року? Чи реально децентралізувати нашу велику енергетичну систему? Чи проривною є новина про домовленість шодо будівництва дев'яти ядерних енергоблоків? Що робити з тарифами на електроенергію для населення та бізнесу? Колишній міністр енергетики України, голова Української асоціації відновлювальної енергетики Олексій Оржель в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" на медіапроєкту Ukraine World News відповів на ці та інші питання. 

Новини за темою: Маємо за мету, аби відключень світла через дефіцит в енергосистемі не було, – Кудрицький
Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження