USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Маємо за мету, аби відключень світла через дефіцит в енергосистемі не було, – Кудрицький

Сьогодні у денні та вечірні години здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини
електроенергія
Джерело: відкриті джерела

В "Укренерго" планують, аби відключень світла через дефіцит в енергосистемі не було. Про це заявив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, прокоментувавши масове відключення світла в низці регіонів України, яке було напередодні.

Так, Кудрицький сказав, що відключення можуть бути через пошкодження в мережах чи розподільчої лінії електропередачі.

"Або як вчора (30 травня, – ред.) сталася більш масштабна аварійна ситуація, яку швидко усунули, – це відключення одночасно кількох магістральних ліній електропередачі. Але це не пов’язано із балансом і дефіцитом електроенергії", – повідомив голова правління.

І додав, що відключення споживачів, які були взимку, – це останній крок за пріоритетністю, який в "Укренерго" можуть вжити, щоб збалансувати й зберегти енергосистему цілісною.

"У нас є інші інструменти під рукою, які дозволяють уникнути відключень споживачів. Зокрема, це імпорт електроенергії: якщо нам її не вистачатиме, можемо імпортувати з Європи. Або включати додаткові генеруючі потужності, наприклад, ті, які використовують природний газ", – зазначив Кудрицький.

Яка нині ситуація з обсягами електроенергії?

Наразі обсягів електроенергії, які виробляють українські електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів. Сьогодні у денні та вечірні години здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини. Однак у вечірній пік споживання його обсяг незначний. Експорт електроенергії відсутній.

Разом з тим від обстрілів росіян у прикордонних та прифронтових областях постійно потерпають мережі обленерго. Живлення споживачів відновлюється за умови безпекової ситуації. Нових пошкоджень у магістральних мережах не зафіксували.

Також триває активна ремонтна кампанія на всіх енергооб’єктах, пошкоджених під час 15 масованих хвиль ракетних ударів та 18 потужних дронових атак. Через масштабність та складність завданих пошкоджень, ремонтні роботи вимагають багато ресурсів та є більш тривалими, ніж, наприклад, минулого літа.

30 травня по всій країні сталося масове відключення світла

Наразі поки рано говорити про якісь конкретні причини, які спричинили сьогодні знеструмлення у багатьох містах України. Проте Держенергонагляд не виключає, що це могла бути диверсія або кібератака. Про це повідомив голова Держенергонагляду Руслан Слободян в ефірі телемарафону.

"Зважаючи на всю ситуацію, яка відбувається, постійні намагання ворога пошкодити всю енергетичну систему України, цілком не виключаємо і стороннього впливу. Як, наприклад, кібератаки чи диверсії. Але наразі гадати про це не будемо, почекаємо результатів розслідування, про які ми обов’язково повідомимо громадськість", – сказав Слободян.

В "Укренерго"" пояснили, що дією протиаварійної автоматики були частково знеструмлені споживачі в низці областей.

Світло не повністю зникало у Броварах, Харкові та області, Дніпрі, Одесі, Полтаві, Сумах, Запоріжжі та інших областях.

Наслідки для Молдови

Крім того, у Молдові виникли проблеми зі світлом, перебої електроенергії фіксували в різних містах, зокрема у столиці країни Кишиневі. Це сталося на тлі масових вимкнень світла в Україні, повідомляло видання NewsMaker.

Так, електрики не було в місті Слободія, деяких районах Тирасполя, Рибниці та Кам'янці. У Кишиневі також відключали електрику.

У Міністерстві енергетики Молдови повідомляли, що вранці 30 травня сталося аварійне відключення внаслідок проведення робіт на лінії високої напруги Ісакча – Вулканешти, яку поновили до кінця дня.

Новини за темою: Чи будуть влітку відключати світло при дефіциті електроенергії: Відповідь "Укренерго"

Також відключали високовольтну лінію Бєльці – Дністровська ТЕЦ. Лінію відразу перепід'єднали, але через відсутність навантаження в системі вона вийшла з ладу, залишивши без електрики центр і південь країни. 

У відомстві заявили, що причина відключення лінії була у Вінницькій області України.

Новини за темою: Українців сповіщатимуть про відключення світла через SMS: Як підключити послугу
Читайте також:
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар