USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Не піднімати тарифи в тих умовах, в яких зараз знаходиться енергетика, просто неможливо, – ексміністр Олексій Оржель в інтерв'ю для UWN

Олексій Оржель_1
Колишній міністр енергетики України Олексій Оржель в ефірі телеканалу Ukraine World News
Джерело: скріншот

Чи реальною є енергетична стратегія уряду до 2050 року? Чи реально децентралізувати нашу велику енергетичну систему? Чи проривною є новина про домовленість шодо будівництва дев'яти ядерних енергоблоків? Що робити з тарифами на електроенергію для населення та бізнесу? Колишній міністр енергетики України, голова Української асоціації відновлювальної енергетики Олексій Оржель в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" на телеканала Ukraine World News відповів на ці та інші питання. 

Про енергетичну стратегію уряду України до 2050 року

Це досить така далека перспектива. Тому насправді, якщо ми подивимося хоча б на 2000 рік, тоді взагалі сонячна енергетика, яка є одним із елементів переходу на вуглецеву нейтральність, була супердорогою і, відповідно, її не розглядали в тих великих масштабах, які на сьогодні ми маємо тут в Україні.

А як будується у світі зараз сонячна енергетика і скільки вона коштує? Вона зараз коштує іноді трохи більше цента, трохи менше в залежності від того, де будують і яка там сонячна інсоляція. То давайте порівняємо, чи у 2000 році хтось мав оцінку, що буде така ситуація розвитку в енергетиці?

Є тут дуже багато факторів в Україні, які досить важко прорахувати. Перше – це війна, незрозуміло, як вона закінчиться, але, звичайно, що нашою перемогою. Але яка там кількість споживання, яка структура споживання лишиться в Україні, які нові сектори економіки чи старі сектори економіки ми будемо надалі експлуатувати і розвивати? Тобто це також впливає на структуру того, що генерує енергетика, тобто скільки кіловат-годин потрібно.

Є ще такі фактори, що з часом будуть іти інструменти, які обмежуватимуть експорт товарів, в яких немає "зеленої енергетики", так звані інструменти на кордоні Європейського Союзу.

Тому, я думаю, до 2030 року ми вже будемо бачити зовсім іншу енергетику, і так вже сталося, що ми весь час переписуємо наші стратегії. Тому 50-й рік, знов-таки, я думаю, що це можна виконати раніше, але дуже багато додаткових факторів, які впливатимуть на цей результат.

У нас була стратегія до 2030 року, її зараз взагалі не беруть до уваги, зважаючи, що дуже серйозно змінилася ситуація. Якщо порівнювати довоєнний час і зараз, рівень споживання впав десь на 40 відсотків. Це дуже значний фактор, який впливає на структуру тієї генерації, яка генерує електричну енергію, на структуру того, як ми споживаємо, і головне, що наша централізована енергетика розрахована на більше споживання.

Стратегія 2050 року – це добре, що вона є, буде багато ітерацій щодо її перегляду.

Про енергетичну децентралізацію 

Коли був момент і український бізнес був готовий імпортувати дорогу електричну енергію, це був десь січень – лютий. Така була можливість для того, щоб працювати, бо були ці обмеження, фактор дорогої електричної енергії дуже сильно б’є. Бізнес намагався міксувати дешеву електричну енергію, яка є на українському ринку, і імпортну для того, щоб залишатися конкурентноздатними.

Тому будь-яка нова децентралізація – це дуже добре, але хочеться, щоб масштаб був набагато більшим. Є в цьому напрямку деякі кроки, а з іншої сторони, централізована система також нікуди не дівається і дуже актуальна.

Насправді – це виклик і виклик не тільки з точки зору технічного. Тому що треба буде збирати баланс в системі, які є такі локальні, тобто в нас є єдиний диспетчер, який забезпечує балансування виробництва і споживання, тому що електроенергія – це одночасний процес виробництва і споживання, її не можна зберігати на складі.

Тобто централізований центр на рівні "Укренерго", яке збирає баланс, а якщо у нас буде децентралізація, то в результаті вийде ситуація, що кожній локальній мережі треба збирати свій баланс, більше того, буде передаватися локалізована генерація на так звану більш високу сторону трансформації, тобто на більш високий рівень напруги.

Про інвесторів

Інвестори прийдуть після нашої перемоги, інвестори прийдуть під розуміння нашого ринку. Якщо в нас не буде на ринку субсидії для населення, тому що це така диспропорція значна, це означає, що будь-який момент ці державні компанії, які покривають субсидію, а це "Укргідро" і "Енергоатом", можуть з ними приймати якісь рішення, надаватися кредити, давати пріоритет на ринку, тому що треба продати свою електричну енергію, бо вони надають субсидії. Ти як результат не знаєш і не зможеш спрогнозувати майбутній грошовий потік.

Другий момент – це все ж таки обсяг споживання і стабільність нашої економіки, тут треба нам не тільки давати аналітичну стратегію, але економічну стратегію, як ми бачимо, тому що економічна стратегія існує для економіки, для споживача, а не сама для себе. Тому в даному випадку також важливо, якщо новий інвестор бачить, що він може зекономити і заробити більше грошей. 

Про будівництво атомних енергоблоків та постачання ядерного палива Westinghouse 

Колишній міністр енергетики України Олексій Оржель в ефірі телеканалу Ukraine World News
Джерело: скріншот

Насправді, наскільки я чув, там навіть на більше блоків підписано меморандумів. Ми і плануємо будувати блоки по технології Westinghouse, так звані АР-1000, нові модульні ядерні блоки, які ніхто в світі ще не побудував. Ними займається Білл Гейтс, це Майкрософт, він вірить в ядерну енергетику і якраз у нього є свій блок, є канадці New Scale, Rolls-Royce, з яким, до речі, теж підписув "Енергоатом" і також збирається вивести нові блоки на ринок.

Підписали меморандум з компанію Holtec, вона у нас побудувала сховище відпрацьованого ядерного палива, там були питання до них, чому воно не було досі введено в експлуатацію, як того потребує наше законодавство, але ніхто ще досі не побудував реальний реактор.

Далі ці реактивні модулі будуть ще проходити дослідну експлуатацію і потім вони отримуватимуть ліцензію на те, щоб їх можна було використовувати. Але головне і саме цікаве, коли ти намагаєшся прогнозувати і щось закладати в стратегію, ти маєш розуміти, яка в тебе вартість енергетичного міксу. Міксом є кіловат-години з різних джерел енергії, як результат у 2035-му, 45-му треба розуміти, а скільки у нас коштує мікс. А якщо ми подивимось на ці модульні реактори, то навіть Білл Гейтс чи Rolls-Royce на сьогодні не можуть сказати, скільки буде коштувати кіловат-година.

Він просто не побудований, ця технологія не вийшла ще на промислові масштаби і, в принципі, вона дуже модна, про неї дуже модно говорити, це як говорити про водень. Це дуже проривна технологія, в неї дуже вірять, це буде доречно, коли побудують і вони відпрацюють і буде зрозуміло в перспективі року-двох, які результати. Тут іде конкуренція "зеленої генерації", яка дешевше + акумулювання енергії – є різні технології акумулювання, не тільки акумулятори як батарейки, є кінетичні акумулятори, є гідроакумулятори, є хімічні акумулятори, тобто є дуже різні технології, і тут питання – хто виграє цю цінову боротьбу з модульними ядерними реакторами, але технологія цікава.

Тому, підписавши меморандуми, насправді це політичні заяви і, на жаль, вони зараз трохи-такі дуже популістичні...  давайте дочекаємось, щоб хтось їх колись побудував і вони пропрацювали.

Про ЗАЕС 

МАГАТЕ і інші, які займаються безпекою ядерних об’єктів, звертають дуже серйозну увагу на ЗАЕС. У нас там зараз терористи – це військові, у них є шеврони російські, тобто це є контроль військовими, а далі за ними зайшов "Росатом", але в них немає ніяких пізнавальних знаків. Фактично це терористи, навіть за міжнародними правилами люди, які знаходяться на ЗАЕС і тримають в заручниках українських виробників.

Вони визнають, що контролюють ЗАЕС, але через той факт, що їх туди ніхто не запросив, то хто вони?

Там є певна військова конвенція, а це просто терор, окупанти і це є захват ядерного об’єкту, такого раніше в історії не було, було лише у фільмах. По факту ми маємо те, що найбільша атомна станція в Європі захоплена неадекватними терористами.

В будь-якому випадку, ядерний об’єкт – це небезпека. Треба розуміти, як побудувати всі вимоги щодо безпеки на цих об’єктах. Ми залежні від "Росатома" в частині постачання не палива, тому що паливо ми знайшли у Westinghouse, але ми залежні від постачання запчастин, бо це блоки ВВЕР, це цілий промисловий сектор у рашистів, вони виробляють елементи, які треба іноді замінювати, ми будемо зараз шукати інші варіанти постачання.

Про тарифи 

От ми розуміємо 5,50 гривні – це стільки коштує кіловат-година, і це ціна для бізнесу, і тепер треба розуміти, наскільки недоплачує населення до реальної ціни. Комплексно – це дуже важке питання, з іншої сторони, не піднімати тарифи в тих умовах, в яких зараз знаходиться енергетика, просто неможливо.

Про експорт електроенергії

Ми дуже небагато зараз експортуємо, могли б експортувати набагато більше. І тут можемо повернутися до тарифів для населення, тому що в минулому році експортували більше, ми тільки стали частиною об’єднаної  енергетичної системи з Європою, змогли експортувати більше і якраз був момент, коли системні оператори дозволили експортувати електричну енергію без розподілу доходів від пропускної спроможності мереж...

У нас є генерація, у нас є профіцит, більше того, в нас профіцит з лютого, це насправді не зроблена домашня робота тут в Україні, ми не зробили необхідні нормативні та організаційні кроки для того, щоб ділити цей дохід між системними операторами.

Відповідно, системні оператори, які там за кордоном кажуть: "Ми не будемо, як в минулому році, вам віддавати весь дохід, ми хочемо також отримувати свою частку, тому що ви заробляєте на нашому ринку електричної енергії". Як результат – поки не вирішено це питання, експорт у нас не реалізується.

Це гроші, які дуже сильно допомогли б зараз в енергетиці і хоча б якось закрили ті борги, які в неї є. Але тут знов-таки от зараз не експортуємо, а з 15 травня виводимо атомні блоки вже на перезавантаження палива і на ремонтні роботи і у нас вже не буде профіциту, а вже може бути і дефіцит.

В момент, коли ми могли б експортувати, ми не зробили домашню роботу і не експортували, а тепер, коли ми щось вже там доорганізуємо і буде вже така можливість, вийде ситуація, що в нас вже немає чого експортувати, а є певні оцінки, що ми можемо навіть імпортувати вже електричну енергію влітку, коли у нас буде оце все працювати.

Про кількість грошей, які потрібні на відновлення енергосистеми

Андрій Герус заявив, що потрібен мільярд доларів на відновлення енергосистеми – це реалістична оцінка, на ваш погляд?

Якщо ми оцінимо пошкодження, які є на сьогодні, то десь вона дійсно відповідає реальному аудиту. Порахували, що знищено, є відповідна оцінка по кожному оператору системи розподілу по обленерго, по "Укренерго" – і оце от взяти, порахувати, скільки треба, щоб відновити.

Якщо говорити про те, що ми хочемо побудувати нову децентралізовану систему енергетики, і ми розуміємо, що рашисти можуть вдарити ракетами по трансформаторам у будь-який момент, то це зовсім інші гроші, це в десятки разів більше грошей, які нам потрібно.

Про ремонти

Якщо говорити про ремонт, то виробництво трансформатора може займати десь пів року-рік, в залежності від того, яка черга на виробництво.

У нас є Запорізький трансформаторний завод, там є можливість і була можливість виробляти такі трансформатори, які ми потребуємо, тому що дійсно не завжди можна отримати еквівалент від наших партнерів і донорів. Це строки, якщо так подивитися, треба ж мати не тільки обладнання, треба мати людей, треба мати можливості відновлювати, а саме головне – треба оцінити, чи хочемо ми відновлювати те, яким воно було, тому що якраз прифронтові і фронтові території – там розбита енергетика, але там розбите і життя.

...будуємо реальність з того обладнання, з тих фінансових можливостей, які є, тому, я думаю, що це мінімум два роки, але якщо дивитися в перспективі того, що ми хочемо повернути людей, повернути бізнеси, треба дійсно робити перспективу, що там є і електрична енергія, і вода, і соціальні послуги, і школи, і лікарні, і це треба будувати з нуля, особливо, коли люди виїхали. Це величезний виклик, тому це, мабуть, вже і п'ять, і шість років.

Про основний пріорітет при відновленні

Якщо дивитися з точки зору здорового глузду, то енергетика в Україні має просто давати найдешевшу ціну за кіловат-годину, щоб виробництво, послуги і український споживач отримав від цього переваги, щоб було дешевше, можна було продати на зовнішні ринки.

Ми маємо побудувати децентралізовану енергетику. На жаль, та централізована енергетика, яка мала дуже великий запас міцності, вони, до речі, показали оцю міцність під час обстрілу рашистами, але більше немає в неї такої потреби. Тому будувати треба децентралізовану, екологічну, "зелену" з піковою генерацією, яка включається в момент, коли потрібно, з акумулюючими потужностями, які просто неможливо знищити, і вона стабільна, децентралізована, екологічна.

Читайте також:
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
Німеччина запропонувала віддати Україні обладнання зі своїх закритих ТЕС, – Галущенко Німеччина запропонувала віддати Україні обладнання зі своїх закритих ТЕС, – Галущенко
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко
Україна закупить РЕБ для захисту об’єктів критичної інфраструктури Україна закупить РЕБ для захисту об’єктів критичної інфраструктури