USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія ООН вважає справжнім

Також визнали автентичним відео, на якому українському військовому росіяни відрізали ножем голову
Мацієвський
Розстріляний Олександр Мацієвський
Джерело: відкриті джерела

Відео розстрілу українського військового за гасло "Слава Україні!" моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні вважає справжнім. Загалом в ООН задокументували протягом звітного періоду незасуджену страту шістьох українських військовополонених, йдеться у звіті місії.

Моніторингова місія продовжує документувати випадки свавільних затримань і широкого застосування катувань і жорстокого поводження щодо цивільних осіб і військовополонених російською владою з лютого 2022 року.

"У двох відео, що з'явилися в інтернеті 6 березня та 11 квітня 2023 року, члени російських збройних сил катують та страчують без суду і слідства двох українських військовополонених. На першому відео російські військовослужбовці застрелили українського військовополоненого після того, як він сказав "Слава Україні". На другому відео російський військовослужбовець відрубав голову українському військовослужбовцю. Моніторингова місія ООН з прав людини має достатні підстави вважати, що обидва відео, які, ймовірно, були записані до звітного періоду, є автентичними", – кажуть у місії.

І додають, що загалом задокументували протягом звітного періоду незасуджену страту шістьох українських військовополонених. Жодних страт російських військовополонених протягом звітного періоду не зафіксували.

Історія зі стратами українських воїнів

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють.

Вбитий військовий Олександр Мацієвський  снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області. Спецслужба вже працює над пошуком окупантів, які розстріляли Мацієвського.

Такі дії з полоненим підпадають під поняття воєнного злочину. Згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду, воєнні злочини  це тортури або нелюдське поводження, включно з біологічними експериментами; умисне заподіяння сильних страждань чи серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю; віроломне вбивство чи поранення комбатанта ворога.

Новини за темою: У Молдові заявили, що розстріляний за слова "Слава Україні!" військовий був громадянином їхньої країни

А ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Обличчя людей, які катували чоловіка, заховані за масками. Один із, ймовірно, російських військових спілкується рацією і дає команди іншому, який вчиняє вбивство за допомогою ножа.

Потім ці двоє демонструють бронежилет, на якому зокрема видно знак, який схожий на тризуб. На відео видно зелене листя, тож, ймовірно, це відео могло бути записаним певний період тому.

Яка ситуація з військовополоненими

Водночас фахівці місії стверджують, що ця тенденція поширюється і на військовополонених: свідчення тих, хто вижив, описують неймовірну жорстокість, зокрема жахливі розповіді про жорстоке побиття, які в деяких випадках призводили "до переломів кісток і часто вибивали зуби ув'язненим".

"За звітний період, підтверджуючи раніше виявлені закономірності, включаючи вбивства цивільних осіб, насильницькі зникнення та катування як цивільних осіб, так і військовополонених, Російська Федерація вчинила переважну більшість цих порушень і не вжила жодних помітних кроків, аби їх усунути", – йдеться у звіті.

Також від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України Управління ООН з прав людини задокументувало численні порушення Міжнародного гуманітарного права щодо військовополонених.

Новини за темою: В ООН визнали, що окупанти катували українців до смерті

"Ми зафіксували свавільні затримання і катування у місцях несвободи, а також випадки жорстокого поводження з цивільними особами і військовополоненими, які відбуваються в місцях позбавлення волі. За цей звітний період відомо про 43 таких випадки, хоча реальна кількість, ймовірно, є вищою через затримки з перевіркою приблизно 90% опитаних нами в'язнів повідомили, що зазнали катувань і жорстокого поводження під час перебування в місцях несвободи. За всіма цими звинуваченнями мають бути проведені неупереджені та ефективні розслідування, а винні мають бути притягнуті до відповідальності", – резюмували в Організації Об'єднаних Націй.

Нагадаємо, станом на початок вересня правоохоронці виявили на деокупованих територіях України 80 місць несвободи й катівень, де незаконно утримували та катували цивільне населення.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров