USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

CБУ остаточно встановила особу героя, розстріляного після слів "Слава Україні!"

Розстріляним воїном є Олександр Мацієвський. Президент Зеленський вже присвоїв Олександру Мацієвському звання "Героя України"
Розстріляний військовий
Джерело: відкриті джерела

Розстріл беззбройного українського військовополоненого – чергове "підтвердження того, що росіяни – нелюди". Таку заяву в ефірі телемарафону зробив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

"Це ще одне підтвердження того, що росіяни – нелюди, для яких життя людини нічого не варте. Людина без зброї, яка не могла чинити опір, була застрелена тільки за те, що сказала "Слава Україні!". Таких героїв в нашій країні мільйони. Росіяни просто не розуміють, чому ми виборюємо свободу. Я впевнений, що на місці цього героя дуже багато чоловіків вчинили б так само", – сказав Данілов.

Секретар РНБО додав, що після офіційного з'ясування особи загиблого його "обов'язково з боку держави відзначать" і закликав дочекатися остаточного з'ясування прізвища та імені цього Героя.

Разом з тим в ООН вважають, що відео, яке демонструє страту полоненого українського солдата російськими військами, може бути автентичним.

"Нам відомо про це відео, розміщене в соціальних мережах, на якому видно, як український солдат hors de combat (не в бою), очевидно, страчується російськими збройними силами. На основі попередньої експертизи ми вважаємо, що відео може бути автентичним", – заявив представник Управління ООН з прав людини.

Ким був український військовий

Слідчі Служби безпеки встановили, що українським військовим, якого розстріляли після слів "Слава Україні!", був снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що остаточно підтвердити дані героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, а також опрацювання фото- та відеоматеріалів.

Крім того, СБУ отримала висновок судової портретної експертизи, якою підтверджено, що військовий на відео – саме Олександр Мацієвський.

"Це справжній Герой, який, навіть дивлячись в обличчя смерті, продемонстрував усьому світу, що таке український характер і незламність. Саме такі захисники сьогодні боронять нашу землю, а значить – ворог обов’язково буде розбитий. Бо Велика Перемога України складається із героїчних вчинків таких людей, як Олександр Мацієвський. Герою слава! Героям слава! Україні слава!", – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Очільник Служби безпеки додав, що спецслужба працює над ідентифікацією окупантів, які вчинили цей кривавий злочин.

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецької області.

Як вдалося встановити СБУ, Олександра Мацієвського розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

Наразі СБУ вживає комплексні заходи для встановлення військовослужбовців РФ, які скоїли цей злочин. Досудове розслідування здійснюється за 438 статтею Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Раніше було дві версії.

Версія 1.

Була версія, що військовослужбовець Збройних сил України, якого російські окупанти розстріляли, – боєць 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура, повідомили в Командуванні Сухопутних військ ЗСУ.

"За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура. Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут", – повідомляли у командуванні.

Наразі тіло військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз.

Версія 2.

А от регіональне управління Сил ТрО "Північ" Збр заявляло, що загиблим є Олександр Мацієвський, боєць 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТрО Чернігівської області. Загиблого впізнали мати, син та бійці його підрозділу.

"30 грудня 2022 року на околицях Соледара він і ще четверо військовослужбовців воювали з переважаючими силами супротивника. Десь о 12 годині візуальний контакт і зв'язок з ними зник. Прорватися до місця їхньої позиції підкріплення не змогло через безперервний мінометний обстріл і щільний вогонь", – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що про смерть свого сина мати Олександра дізналася 7 січня, тіло було повернуто 14 лютого 2023 року у рамках обміну.

Зазначимо, що у районі Соледара проти українських військ воювала ПВК "Вагнера". І якщо інформація про те, що розстріляний боєць – це Мацієвський, вірна, то, зважаючи на все, розстріляли його вагнерівці. Або інші російські підрозділи, якщо ПВК передає їм полонених.

Реакція правоохоронців

Правоохоронці вже відкрили кримінальну справу щодо цього інциденту. Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін.

"Відео жорстокого та зухвалого розстрілу беззбройної людини сьогодні сколихнуло суспільство. Головне слідче управління СБУ зареєструвало кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ – порушення законів та звичаїв війни. Процесуальне керівництво здійснюватимуть прокурори Офісу генерального прокурора", – написав він.

Костін наголосив, що навіть у війни є закони.

"Є норми міжнародного права, якими систематично нехтує злочинний російський режим. Та рано чи пізно за злочином буде кара. Усі причетні відповідатимуть перед законом", – додав він.

Реакція президента

На розстріл українського бійця відреагував і президент Володимир Зеленський. 

Джерело: відкриті джерела



Українці влаштували флешмоб в пам’ять загиблого Героя

Соціальними мережами шириться флешмоб через вбивство російськими агресорами українського військового, взятого у полон. Користувачі публікують зображення з образом Героя та його останню фразу – "Слава Україні!". А також відповідають йому – "Героям слава!".

Читайте також:
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей