USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

ГУР знає ім'я окупанта, який вчинив розправу над українським полоненим

17.04.2023 20:28 300
За словами Буданова, випадки таких злочинів є "поодинокими"
Російські військові
Джерело: відкриті джерела

Очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що розвідники вже знають ім'я російського військового, який відрізав голову українському полоненому. Про це він розповів в інтерв'ю Radio NV.

"Хто він – ми знаємо. Але повертаючись до першої частини вашого запитання: де він і чому я кажу, що не можу вам відповісти. Є трошки інша статистика. Якось так склалося, що майже всі з тих, хто робив такі речі (де це було нам чітко відомо), більше не існують. Тому не думаю, що ця людина стане винятком", — сказав Буданов.

Страта українського військовополоненого

Ввечері 11 квітня російські ресурси поширили відео, на якому, ймовірно, страчують українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі, які розмовляють російською, мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували ці люди, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові.

Обличчя людей, які катували чоловіка, заховані за масками. Один із, ймовірно, російських військових спілкується рацією і дає команди іншому, який вчиняє вбивство за допомогою ножа.

Потім ці двоє демонструють бронежилет, на якому зокрема видно знак, який схожий на тризуб. На відео видно зелене листя, тож, ймовірно, це відео могло бути записаним певний період тому.

Також 

Минулого тижня в соцмережах з’явилося ще відео, на якому видно обезголовлення українських солдатів, повідомляє CNN

Відео було опубліковано в проросійській соцмережі 8 квітня. Його нібито зняли російські найманці з ПВК "Вагнера", на ньому видно обезголовлені трупи двох українських військових, які лежать на землі біля знищеної військової машини.

На відео можна почути голос за камерою, звук, здається, спотворений, щоб запобігти ідентифікації мовця.

"(Бронемашина) потрапила на міну", говорить російськомовний. 

Очевидно, маючи на увазі тіла на землі, він сміючись продовжує: "Вони їх убили. Хтось підійшов до них. Вони підійшли до них і відрізали їм голови". 

У загиблих солдатів, схоже, також були відрубані руки. 

У російських соцмережах повідомляється, що відео було знято поблизу Бахмута на сході України, де протягом багатьох місяців точилися найзапекліші бої, в яких брали активну участь бойовики "Вагнера". 

CNN не може незалежно підтвердити місцезнаходження відео.

Що говорять в ООН

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявила, що відео зі стратою росіянами українського військовополоненого, яке напередодні ввечері оприлюднили в соціальних мережах, "не є поодиноким випадком". Про це сказано у заяві місії, опублікованій на сайті організації.

В ООН заявили, що місія "обурена особливо жахливими відео, розміщеними в соціальних мережах 11 квітня"

"На одному з відео показано жорстоку страту людини, яка, мабуть, є українським військовополоненим, а на іншому – понівечені тіла ймовірних українських військовослужбовців. На жаль, це непоодинокий випадок".

У місії заявляють, що у нещодавніх звітах фіксували низку серйозних порушень Міжнародного гуманітарного права, зокрема скоєних щодо військовополонених.

У ООН наголосили, що ці останні порушення також мають бути належним чином розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Реакція України 

Одразу після того, як українські ресурси почали повідомляти про появу такого відео, керівник Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Telegram написав: "За все буде відповідь і відповідальність". Водночас він не уточнив, чи йдеться про відео катування.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування цього воєнного злочину за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України, повідомляє пресцентр. 

"Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде – дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання", – наголосив голова СБУ Василь Малюк.

Тим часом в українській розвідці пояснили, що Росія публікує жорстокі відео зі стратами українських військових, щоб залякати українців і своїх. Таким чином російське керівництво хоче відбити бажання окупантів здаватися в полон.

За словами представника Головного управління розвідки Міноборони Андрія Юсова, незважаючи на жорстокість ворога, Україна залишається демократичною державою і дотримується Женевських конвенцій. Тому ЗСУ продовжать брати російських окупантів у полон.

Уповноважений ВР з прав людини Лубінець заявив, що звернувся з листами щодо відео зі стратою, ймовірно, українського військового до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Омбудсмен вимагає, щоб це питання окремо розглянув Комітет ООН з прав людини, а також щоб його окремо зафіксували у всіх звітах міжнародних організацій.

Відео зі стратою українського військового вкотре доводить, що Росія, яка гірша за ІДІЛ, має бути виключена зі складу Радбезу ООН. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

"Це абсурд, що Росія, яка гірша за ІДІЛ, головує в РБ ООН. Російських терористів потрібно вигнати з України та ООН і притягнути до відповідальності за їхні злочини", – написав він.

Раніше 

У березні 2023 року у мережі поширили відео вбивства українського військовополоненого. На відеозаписі помітно, як чоловік у формі української армії говорить "Слава Україні!" після чого його одразу розстрілюють.

Вбитий військовий Олександр Мацієвський снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області. Спецслужба вже працює над пошуком окупантів, які розстріляли Мацієвського.

Такі дії з полоненим підпадають під поняття воєнного злочину. Згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду, воєнні злочини це тортури або нелюдське поводження, включно з біологічними експериментами; умисне заподіяння сильних страждань чи серйозних тілесних ушкоджень або шкоди здоров'ю; віроломне вбивство чи поранення комбатанта ворога.

Читайте також:
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус