USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У Молдові заявили, що розстріляний за слова "Слава Україні!" військовий був громадянином їхньої країни

У МЗС Молдови засудили вбивство військового Олександра Мацієвського і назвали розстріл воєнним злочином РФ
Розстріляний військовий
Джерело: відкриті джерела

У Міністерстві закордонних справ Молдови стверджують, що розстріляний за слова "Слава Україні!" український військовий Олександр Мацієвський був громадянином їхньої країни. Про це повідомляють на Facebook-сторінці МЗС Молдови.

"Після підтвердження українською стороною того факту, що українським солдатом, страченим російськими військовослужбовцями, є Олександр Мацієвський, МЗС різко засуджує вбивство громадянина Молдови, діяння, яке можна кваліфікувати як воєнний злочин і грубе порушення міжнародних гуманітарних законів", – йдеться в повідомленні.

Там також висловили співчуття рідним і близьким Олександра Мацієвського та солідарність з українським народом.

"Підтверджуємо тверду позицію Республіки Молдова, яка засуджує жорстоку війну Російської Федерації проти України. Наша країна, як і раніше, віддана підтримці України в її зусиллях із повернення регіону до миру і стабільності", – зазначили в МЗС країни.

Новини за темою: Поліція встановила особи окупантів, які розстріляли колону машин в Ірпені. Фото

Убивство Героя за слова "Слава Україні!"

Минулого тижня в соцмережах поширилося відео, на якому український військовий, який потрапив у полон окупантів, каже: "Слава Україні!". Одразу після цих слів загарбники розстріляли його.

Відео розлетілося інтернетом, після чого українці в мережі запустили флешмоб із написом "Героям слава". До нього також приєднався президент України Володимир Зеленський, який опублікував відповідну картинку.

Пізніше український лідер пообіцяв, що Україна знайде вбивць і помститься за свого Героя.

Через кілька днів після розстрілу Службі безпеки України вдалося встановити особу розстріляного військового. Ним виявився снайпер 163-го батальйону 119-ї окремої бригади ТРО Чернігівської області Мацієвський Олександр Ігорович.

За фактом жорстокого вбивства солдата правоохоронці порушили кримінальну справу.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців