USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вчителі повинні бути патріотами: ВС залишив у силі рішення судів щодо педагога-колаборанта з Житомирщини

Жінці заборонено на 10 років обіймати державні посади
Вчителька
Джерело: відкриті джерела

Працівники, які виконують виховну функцію, зокрема учитель, педагог, вихователь, повинні, крім іншого, бути патріотами своєї Батьківщини, активними носіями моральних переконань, оскільки вони впливають на формування особистості учнів, а їхня поведінка має бути прикладом для наслідування. Такого висновку дійшов Верховний суд України і залишив у силі рішення судів першої та другої інстанції щодо вчительки-колаборантки.

Деталі справи

Вчителька однієї з житомирських шкіл у травні 2022 року постійно та публічно переконувала всіх навколо, у тому числі й колег щодо того, що Росія не нападала на Україну, а це всього лише "спеціальна військова операція" "братського народу". Крім того, вона також розповідала, що ЗСУ нездатні захистити Україну, і що потрібно здатися для відновлення дружніх стосунків з РФ. А всі страшні відео з Ірпеня та Бучі вона називала "постановочними".

В результаті на неї була заведена кримінальна справа за колабораційну діяльність. Відповідно до вироку місцевого суду, залишеного без змін апеляційним судом, жінка була засуджена за колабораційну діяльність. Їй заборонили обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави та місцевого самоврядування, строком на 10 років.

Новини за темою: Волонтерка: Після війни постане серйозне питання – що робити з цивільними колаборантами, яких чимало залишилося на деокупованих територіях?

Верховний суд погодився з призначеним покаранням, аргументуючи це тим, що, згідно з діючим законодавством, вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи, є підставою для розірвання трудового договору з працівником.

Зазначимо, що жінка вже звільнена з посади вчителя.

Працівники, які виконують виховну функцію, зокрема учитель, педагог, вихователь, повинні, крім іншого, бути патріотами своєї Батьківщини, активними носіями моральних переконань, оскільки вони впливають на формування особистості учнів, а їхня поведінка має бути прикладом для наслідування.

Отже, трудовим законодавством передбачено в разі вчинення аморального проступку вчителем накладення на нього стягнення згідно з нормою КЗпП України.

До того ж колегія суддів зауважила, що відповідно до наданої стороною обвинувачення інформації засуджена звільнена з посади вчителя.

До речі, СБУ викрила колаборантку, яка допомогла РФ депортувати понад тисячу дітей з України.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням