USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Волонтерка: Після війни постане серйозне питання – що робити з цивільними колаборантами, яких чимало залишилося на деокупованих територіях?

Тетяна Іваненко_1
Джерело: UWN

Тетяна Іваненко – практикуюча лікарка, займається волонтерством ще з Майдану, коли почалися перші побиття і розстріли, почала допомагати пораненим у Будинку профспілок. Потім її чоловіка призвали в АТО, і жінка просто не змогла всидіти на місці – їздила з допомогою до хлопців. З початком широкомасштабного вторгнення Тетяна продовжила допомагати військовим та цивільним з деокупованих територій. Однією з перших вона потрапила на звільнену Київщину, потім були Харківська та Херсонські області, Донбас. Тетяна розповіла UWN, як люди живуть на деокупованих територіях, як зустрічають волонтерів, співіснують поряд з колаборантами, а також про свої страхи та найприємніші моменти – поїздки до військових.

"З самого початку допомагали ми літнім людям, розносили таблетки, продукти. Потім, як тільки відбулася деокупація Київщини, ми одразу ж у перший день з військовими заїхали в Ірпінь, Бучу, Бородянку. У Бородянку ми їздили, ще коли вона була окупована, "три дєвочки, слабоуміє і отвага". Але там були люди у дуже важкому стані, їм треба було допомогти хоча б харчами. Після деокупації ми об’їздили майже всю Київщину – продукти харчування, постільне, одяг. Люди без домівок залишились, тому потрібно було все. Потім, коли на Київщині стало трохи легше, почали їздити на Донбас, на Харківщину і до хлопців на позиції", – розповідає Тетяна.

Новини за темою: Марія Чашка: Є відчуття, що наступне свято Покрови у нас буде вже з переможним парадом

За її словами, наразі в деокупованих містах логістика вже більш-менш налагоджена. Якихось нагальних потреб немає.

"А спочатку на Харківщині, як і на Київщині, треба було все. Возили все – від старих бабусиних ковдр до будівельних матеріалів. Зараз там уже деякі магазини працюють, ціни, звичайно, космічні, в Києві дешевше. Але, в принципі, і робота відновлюється", – зазначає Тетяна.

Місцеві своїми історіями діляться не дуже активно, розмовляти зазвичай не хочуть.

"Був момент, ми їздили після Нового року до діток, нам передали подарункові набори з Польщі – іграшки, солодощі. І ми приїхали на Вовчанські Хутори – цей населений пункт обстрілюють кожного божого дня, там весь час загиблі або поранені цивільні. І от ми приїхали, я виходжу з машини і чую фразу "только на русском не разговаривайте, а то нам ничего не дадут, они из України приехали". І мені так прикро стало, ми їхали так довго і так тяжко… Налаштовані місцеві були не дуже, бо "когда была Россия, нас хотя бы не бомбили, а теперь еще хуже стало, раньше мы жили плохо, но хотя бы все живые". Але це меншість. Є дуже приємні і дуже гарні люди, які обіймають, плачуть і прямо на коліна стають", – ділиться волонтерка.

Джерело: UWN

На Херсонщині, за словами Тетяни, така ж сама історія, як поїдеш по селах, які весь час обстрілюють, – це край правого берега.

"Село на Дніпрі стоїть, там два кілометри і одразу лівий берег, а там орки. Їдеш машиною і бачиш, хто як реагує – хтось руками махає і дякує, а хтось стане таким поглядом, що думаєш, хоч би не зурочили. І колаборантів дуже багато по селах. Місцеві знають, хто де, хто кого здавав, хто що робив, хто кого у полон брав. Розказують, що до них приїжджала СБУ, десь забрали на день і повернули. Так вони і продовжують жити і гнути свою лінію, що от Росія – молодець. І вони навіть цього не соромляться. Але багато з них в рашку і потікали, чи десь на окуповані території. В Бахмуті таких багато, ми коли були, пропонували місцевим – давайте заберемо вас, у нас велика машина. Відповідь: "Не надо, нам и тут хорошо". Вони на вогні готують, постійні обстріли і водночас – "А что нам там дадут, какое-то вонючее общежитие?" Вони без вікон, без даху, весь час у підвалі. Але ні, ждуни… Одне велике питання, що ми будемо робити з ними далі, коли ми звільнимо всі наші території? Проте нормальних, адекватних, розумних людей більше, і це радує", – додає Тетяна.

Новини за темою: Інтерв’ю з поліцейським: Херсонець на "Жигулях" переїхав російську гуманітарку – окупанти прибили його цвяхами до підлоги

Волонтерка зізнається – страшно постійно, оскільки не боїться лише хворий на голову або дурний. Але сидіти під обстрілами у Києві було ще страшніше.

"Мені страшніше за мої рідних і близьких, які під обстрілами. Чи коли мої брати були в окупації. Я ридала днями, мене постійно трясло, бо навіть зв’язку не було. А тут страх такий на рівні "нормально". Так, там бухкає, але чесно, мені страшніше було, коли в Києві над головою літало. В мене така ейфорія, особливо, коли до хлопців їдеш на позиції, бо знаєш, що тебе чекають і радіють, кажуть, що ми їм частину дому привезли. Дівчата стараються, готують. Хоч і страшно, але завжди хочеться до них, обійняти і подякувати", – підсумовує волонтерка.

Читайте також:
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів