USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

ВАКС відправив під варту бізнесмена Сергія Тищенка, який фігурує у справі Пашинського

Тищенко перебуватиме в СІЗО до 11 квітня, якщо не внесе заставу у понад 360 мільйонів гривень
Засідання ВАКС щодо обрання запобіжного заходу бізнесмену Сергію Тищенку
Засідання ВАКС щодо обрання запобіжного заходу бізнесмену Сергію Тищенку
Джерело: скріншот

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід бізнесмену Сергію Тищенку, який разом з ексдепутатом Сергієм Пашинським фігурує у привласненні конфіскованих державою нафтопродуктів. Тищенко перебуватиме в СІЗО до 11 квітня, якщо не внесе заставу у понад 360 мільйонів гривень, інформує Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"13 лютого 2024 року слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід підприємцю – одному з організаторів злочинної організації, яка заволоділа нафтопродуктами на загальну суму 967 млн гривень, арештованими у справі власника так званої групи компаній "Східно-Європейська паливно-енергетична компанія" (СЄПЕК)", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 363,360 млн гривень застави.

У разі внесення застави на Тищенка буде покладено наступні процесуальні обов’язки:

  • прибувати до детектива, прокурора або суду за кожним викликом та вимогою;
  • не відлучатися з м. Києва та Київської області без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, свідками у кримінальному провадженні та іншими особами з приводу повідомленої йому підозри, окрім захисників, детективів, прокурорів, слідчого судді, суду;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну;
  • носити електронний засіб контролю.

Що відомо про справу?

Як розповіли в СБУ, у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка – олігарха часів Януковича, який утік з України до РФ. Як встановило слідство, за допомогою політичного лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

"За вказівкою фігурантів справи посадовці цього держпідприємства сприяли продажу майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата", – розповіли в Службі безпеки.

За даними слідства, далі ці нафтопродукти реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

"Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із т. зв. "нафтопродуктів Курченка". Все решта – це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка своєю чергою закуповувала їх у РФ та Білорусі. У цей же час фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на Збройні сили", – йдеться у повідомленні.

На переконання слідства, колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів.

"У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів та грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів та всі виручені від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки у розмірі щонайменше 967 млн гривень", – зазначили в СБУ.

Наразі триває досудове розслідування. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що напередодні, 12 лютого, правоохоронці оголосили підозри колишньому народному депутату Пашинському, його бізнес-партнеру та чотирьом їхнім спільникам. Їх підозрюють у незаконному привласненні та продажі 97 тис. тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби армії.

Читайте також:
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му