USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му

Найпоширеніша причина потрапляння до реєстру – пропозиція вигоди за дії або бездіяльність у владі
Корупція
Джерело: відкриті джерела

До Реєстру корупціонерів у 2023 році потрапили 2,4 тис. осіб. Це майже утричі менше порівняно з 2021 роком. Найбільше таких випадків зафіксували на Львівщині та Київщині, а найпопулярнішою причиною потрапляння до реєстру стала пропозиція вигоди за дії або бездіяльність у владі. Про це повідомляє Опендатабот.

Загалом до Реєстру корупціонерів торік потрапили 2420 осіб, що аж на 65% менше, аніж у довоєнний 2021 рік. Тоді перелік поповнився майже на 7 тисяч записів.

Кількість винесених вироків за корупцію
Джерело: Опендатабот

"Протягом трьох останніх років лідером по винесених вироках стала Львівська область. Кількість записів від початку великої війни теж знизилася: якщо у 2021 році їх було 537, то минулоріч – лише 192", – наголошують в Опендатабот.

Де найбільше корупціонерів
Джерело: Опендатабот

За що потрапляють до Реєстру корупціонерів?

Зазначається, що у 2021 році переважно люди потрапляли до Реєстру корупціонерів через порушення, пов’язані з деклараціями. Йдеться про 75,9% вироків. Вже у 2023 році частка таких справ скоротилася до 1,6%.

"Це пов’язано з тим, що від початку великої війни НАЗК не перевіряло декларації посадовців, а сама подача декларацій не була обовʼязковою", – додають автори.

Тож у 2022–2023 роках найбільше людей потрапило до реєстру через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди за дії або бездіяльність у владі – 38,2% та 53,1% випадків відповідно.

За що частіше отримували покарання
Джерело: Опендатабот

Як карають корупціонерів?

Найчастіше зловмисників засуджують до штрафів – 92% вироків. Позбавлення волі та громадські роботи або ж іспитовий строк сумарно складають десь 5–8% покарань, йдеться у матеріалі.

Як найчастіше карають корупціонерів
Джерело: Опендатабот

"Наразі в Реєстрі є навіть вироки щодо довічного ув’язнення корупціонерів. Щоправда, у цьому випадку додаткове покарання за корупцію отримав вже довічно засуджений чоловік. Він запропонував 2 тис. гривень хабаря працівнику в’язниці, аби той дозволив йому отримати модем "Водафону". Нове покарання за корупцію доєдналося до попереднього вироку – й людина опинилася в Реєстрі корупціонерів як довічно увʼязнена", – зауважують аналітики.

Ще один в’язень пропонував 200 доларів щомісяця наглядачу, аби той дозволив йому вільно ходити по території в’язниці. Як результат – тепер він має відсидіти додаткових 11 років та потрапив на довічно до Реєстру корупціонерів.

"На жаль, Реєстр корупціонерів досі не є індикатором боротьби із корупцією в Украіні. Як і не може вибіркове покарання бути вирішенням проблеми корупції замість відбудови прозорих систем. Довічні ув’язнення "за корупцію" відображають якість даних реєстру та якість роботи НАЗК", – зазначив засновник Опендатабот Олексій Іванкін.

Інформацію про корупціонерів приховали з відкритих джерел

Через воєнний стан інформацію про корупціонерів приховали з відкритих джерел, тож, як зазначається, зараз Опендатабот не може оприлюднити конкретні дані, як-от місце роботи та посаду правопорушника.

За словами аналітиків, порушники, внесені до Реєстру корупціонерів, переважно перебувають там безстроково. Наразі ж в Україні є лише кілька причин, через які людину можуть виключити з цього списку:

  • скасування вироку ухвалою суду;
  • винесення виправдувального вироку;
  • відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження;
  • скасування постанови про накладення адміністративного стягнення за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення;
  • розпорядчий документ або судове рішення про скасування розпорядчого документа про накладення дисциплінарного стягнення;
  • заява особи, яка з 24 лютого 2022 року до припинення або скасування воєнного стану брала безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Додамо

Раніше керівник Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI) Аллан Паг Крістенсен заявив, що Україна демонструє чи не найкращі результати за всі роки в частині боротьби з корупцією.

Зокрема, за словами голови EUACI, є значний прогрес в антикорупційному законодавстві, у розслідуванні великих справ, у кількості відкритих справ та у виконанні антикорупційної програми.

Також Україна показала значний прогрес у боротьбі з корупцією, отримавши 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції, що є найкращим історичним результатом порівняно з попереднім рейтингом.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми