USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Вагнер" залишає Сирію: Цим може скористатися Іран, – ISW

Наразі в країні понад 1,5 тис. вагнерівців. Ще близько 3 тис. сирійців працюють на ПВК
ПВК Вагнера
Джерело: відкриті джерела

Російська приватна військова компанія "Вагнер" звільняє свої позиції в Сирії, щоб виконати ультиматум Міністерства оборони Росії. Іран може отримати контроль над деякими позиціями, щоб забезпечити військові активи та розширити свої економічні операції. Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що ще 27 серпня Міноборони РФ наказало "Вагнеру" в Сирії покинути країну, або ж приєднатись до збройних сил РФ.

"Наразі в країні понад 1,5 тис. вагнерівців та ще близько 3 тис. сирійців працюють на ПВК. Російські військові блогери заявляли, що найманцям вигідніше передати свої активи Ірану, аніж російському МО", – йдеться у повідомленні.

У виданні додають, що відхід "Вагнера" з Сирії дає Ірану можливість забезпечити постійну та прибуткову присутність там. Тегеран використовує територію центральної сирійської пустелі для передачі зброї та військового обладнання своїм проксі через Левант.

Крім того, Сирія має одні з найбільших відомих запасів фосфатів, які є ключовим інгредієнтом добрив, уточнюють автори.

Візит президента Сирії Башара Асада до Китаю

Автори матеріалу додають, що президент Сирії Башар Асад 21 вересня поїде до Китаю на "сирійсько-китайський саміт", імовірно, для розширення двосторонніх економічних зв’язків.

"Міністр закордонних справ Сирії та міністр економіки та зовнішньої торгівлі супроводжуватимуть Асада до Китаю, що свідчить про те, що візит буде зосереджений на забезпеченні китайської допомоги у відбудові Сирії та започаткуванні проєктів Ініціативи "Один пояс, один шлях" у Сирії", – йдеться у повідомленні.

Жоден сирійський військовий персонал не планується супроводжувати Асада до КНР, що вказує на те, що військова співпраця не є метою поїздки. Міністерство закордонних справ Китаю відмовилося коментувати поїздку, додають у виданні.

Для довідки

У матеріалі зазначається, що Пекін підтримував дипломатичні відносини з Асадом протягом громадянської війни в Сирії, коли багато держав розірвали відносини з режимом. Китай не інвестував значних грошей у відновлення Сирії, але неодноразово висловлював готовність допомогти.

Востаннє Асад відвідував КНР у 2004 році. У 2023-му Асад підписав угоди як з Іраном, так і з Росією, спрямовані на співпрацю та відбудову.

Раніше ми писали, що Володимир Зеленський ввів санкції проти президента Сирії Асада.

Зазначалося, що президент України ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 300 фізичних і 141 юридичної особи. До списку потрапили сирійські чиновники, зокрема президент країни Башар Хафеза аль-Асад. 

Також до санкційного списку РНБО внесено міністра закордонних справ Сирії Фейсала аль-Мікдада.

Імовірно, вони потрапили до списку за активну підтримку кремлівського режиму і визнання окупованих територій України частиною РФ.

 

Читайте також:
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану Ізраїль у рамках відповіді на атаку 14 квітня завдав ударів по Ірану
Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела Зброя РФ допоможе Ірану посилити захист від авіаударів Ізраїлю, – джерела
США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі США не будуть збивати дрони над Україною, як це було в Ізраїлі, – Кірбі