USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні завершився основний етап ліквідації наслідків теракту на Каховській ГЕС

До зони надзвичайної ситуації потрапило майже 900 тисяч людей
каховська гес

Супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС

Джерело: PLANET LABS

В Україні 30 серпня завершився основний етап ліквідації катастрофи на Каховській ГЕС. Далі контролювати ситуацію будуть екстрені служби за своїми напрямами, заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, повідомляє пресслужба Кабміну.

Результати наслідків теракту на Каховській ГЕС. Цифри

– 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч населення, потрапили до зони НС після руйнування дамби Каховської ГЕС.

– Майже 700 тисяч українців залишилися без доступу до питної води.

– 148 тисяч тонн питної і технічної води було доставлено в зону НС.

– 237 тисяч таблеток було видано для знезараження питної води для населення та для підприємств водопостачання й об’єктів критичної інфраструктури.

– 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози було сформовано на територіях постраждалих областей.

Новини за темою: На реконструкцію Каховської ГЕС Кабмін виділив понад 4 млрд гривень

"Моніторинг проводився щоденно завдяки злагодженій роботі спеціалістів ЦКПХ та медиків, екстрених служб та оперативному обміну інформацією з органами місцевого самоврядування і тому, що люди дослухались до обмежень та рекомендацій, вдалося уникнути спалахів інфекційних хвороб. Щоб не допустити погіршення санітарної ситуації, на постраждалих територіях було розгорнуто три інфекційних хаби для лікування пацієнтів з підозрами на гострі кишкові інфекції та холеру. Ці заклади були забезпечені спеціальними наборами медикаментів, більше ніж три тисячі людей із гострою кишковою інфекцією були обстежені на холеру – холери не виявлено в жодному випадку", – зазначив заступник міністра – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Новини за темою: Каховська ГЕС не підлягає відновленню, - Клименко

З липня на територіях постраждалих громад, де вода повністю відступила, а земля підсохла, фахівці дослідили понад 100 проб ґрунту на територіях Миколаївської та Херсонської областей, що зазнали затоплення.

Новини за темою: Один з найбільших терактів в історії: В НБУ розповіли, як підрив Каховської ГЕС вплине на економіку

Щодо води, морської та річкової, з поверхневих водойм – моніторинг продовжуватиметься. В разі фіксації відхилень чи невідповідності санітарно-гігієнічним нормам ЦКПХ інформуватимуть органи місцевого самоврядування та громади щодо можливих ризиків. Загалом, якщо у перші дні після затоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС за бактеріологічними показниками невідповідність санітарним нормам сягала 35%, зараз рівень забруднення водойм знизився до відхилення у 10% в окремих точках моніторингу.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням